DOI: https://doi.org/10.18524/2077-1746.2012.3(28).181275

ОСОБЛИВОСТІ АДАПТАЦІЙНОЇ ДІЇ СПІРУЛІНИ І ЇЇ МУТАНТНИХ ШТАМІВ В УМОВАХ СТРЕСУ

Л. М. Карпов, О. Д. Павліченко, О. М. Єршова, С. Г. Каракіс, Г. В. Майкова, А. Г. Драгоєва, Т. І. Лавренюк, В. А. Сагаріц

Анотація


Встановлена адаптогенна дія дикого штаму спіруліни і його мутантних штамів 198В і 27G на тлі хронічного стресу. Показано, що процедура інтрагастрального введення щурам фізіологічного розчину викликає стан стресу і, як наслідок, посилення перекисного окиснення ліпідів (ПОЛ) і підвищення вмісту β-ліпопротеїнів. Інтрагастральне введення щурам різних штамів спіруліни різною мірою знижує інтенсивність ПОЛ і рівень β-ліпопротеїнів, що свідчить про адаптаційні можливості спіруліни для організму.


Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Барабой В. А. Механизмы стресса и перекисное окисление липидов / В. А. Барабой // Успехи современной биологии. 1991. — Т. 111, вып. 6. — С. 923–932.

Гурин И. С. Биологически активные вещества гидробионтов – источник новых лекарств и препаратов / И. С. Гурин, И. С. Антихин. — М.: Наука, 1989. — 230 с.

Джанашия П. Х. Дислипопротеидемии: клиника, диагностика, лечение / П. Х. Джанашия, В. А. Назаренко, С. А. Николенко — М.: Рос. гос. мед. ун-т, 2000. — 137 с.

Каракіс С. Г. Селекція мутантних штамів Spirulina platensis з підвищенним вмістом метіоніну в біомасі / С. Г. Каракіс, О. Г. Драгоєва, Т. І. Лавренюк та ін. // Вісник Одеського національного університету. — 2005. — Т. 10, вип. 3. — С. 55–62.

Карпов Л. М. Дія різних штамів спіруліни на деякі показники антиоксидантного захисту у щурів / Л. М. Карпов, О. М. Єршова, С. Г. Каракіс // Природничий альманах. Біологічні науки. — 2009. випуск 13. — С. 50–56.

Лабораторные методы исследования в клинике: справочник / Под. ред В. В. Меньшикова. — М.: Медицина, 1987. — 368 с.

Методы биохимических исследований (липидный и энергетический обмен): учеб. пособие / Под ред. М. И. Прохоровой. — Л.: Изд-во Ленинградского ун-та, 1982. — С. 30–31, 163–164, 181–183.

Овсянникова Т. Н. Состав и антиоксидантная активность комплекса биополимеров из Spirulina platensis (Nordst.) Geitl. / Т. Н. Овсянникова, Н. Г. Миронова, В. Н. Заболотны и др. // Альгология. — 1998. — Т. 8, № 1. — С. 75–81.

Пилат Т. Л. Способы коррекции питания при различных заболеваниях. Диагностика и терапия в клинике внутренних болезней // Вестник восстановительной медицині. — 2003 — № 4. — С. 41–45.

Спирулина – пища XXI века / Под. ред. С. А. Кедика. – М.: Фарма Центр, 2010. — 166 с.

Стальная Д. И. Метод определения малонового диальдегида с помощью тиобарбитуровой кислоты / Д. И. Стальная, Т. Г. Гаришвили // Cб. Современные методы в биохимии. — М.: Медицина, 1977. — С. 66–68.

Хомуло П. С. Эмоциональное напряжение и атеросклероз. — Л.: Медицина, 1982.— 151 с.

Чернова Н. И. Пищевая ценность спирулины: опыт выращивания и применения / Н. И. Чернова, С. В. Киселева, Н. М. Чернов // Вест. РАСХН. 2001. — № 6. — С. 60–63.

Якубке Х. Ф. Аминокислоты, пептиды, белки. — М.: Наука, 1985. — 340 с.

Miranda M. S. Antioxidant activity of the microalgae Spirulina maxima / M. S. Miranda, R. C. Cintra, S. B. Barros et al. // Braz J Med Biol Res. — 1998. — Vol. 31(8). — P. 1075–1079.

Pinero Estrado J. E. Antioxidant activity of different fractions of Spirulina platensis protean extract / J. E. Pinero Estrado, P. Bermejo Bescos, A. M. Villar del Frasno // Farmaco. — 2001. — Vol. 56 (5–7). — P. 497–500.

Rirutto R. Effect of Ca2+, peroxides, SH-reagents, phosphate and agin on the permeability of mitochondrial membranes / R. Rirutto, G. Pitton, G. F. Azzone // Eur. J. Biochem. — 1987. — 162. — № 2. — Р. 239–249.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.