ВНУТРІШНЬОПОПУЛЯЦІЙНА ГЕТЕРОСПЕРМІЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ОРХІДНИХ

Автор(и)

  • Е. А. Шейко Медична академія імені С. І. Георгієвського, кафедра мікробіології, вірусології і імунології, Ukraine
  • Д. М. Сытников Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Біотехнологічний науково-навчальний центр, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2018.2(43).146959

Анотація

Метою даної роботи стало порівняльно-морфологічне дослідження особливостей будови насіння окремих видів Orchidaceae з різних підродин, що зустрічаються на території материкової України та Криму.

Методика. Для проведення морфологічного аналізу насіння вивчали на сканувальному електронному мікроскопі JSM-6060 LA (JEOL, Японія). Розміри структур на отриманих мікрофотографіях визначали за допомогою програми UTHSCSA Image Tool 3.0. Морфометричні параметри насіння визначали у відповідності до середньостатистичних розмірів життєздатного насіння для конкретного виду орхідей. Аналізували індекс насіння, індекс зародка, а також відносний розмір зародка.

Результати. У роботі наведено результати порівняльного вивчення особливостей будови насіння орхідей (родина Orchidaceae) вітчизняної флори: Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch., Epipactis palustris (L.) Crantz, Dactylorhiza incarnatа (L.) Soo. s.l., Anacamptis coriophora (L.) R.M. Bateman. Виявлено значну гетерогенність насіння досліджених видів. За результатами морфологічного аналізу встановлено, що на момент дисемінації більша частина дослідженого насіння орхідей була нежиттєздатною. Види орхідей з найбільшою часткою життєздатного насіння з крупними зародками (D. incarnatа и C. longifolia) розглядаються як перспективні реінтродуценти.

Висновки. Результати досліджень можуть сприяти науково-практичним розробкам, що спрямовані на створення резервних генетичних колекцій у ботанічних садах і на заповідних територіях, а також на відтворення чисельності природних популяцій рідкісних та зникаючих видів.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-09

Як цитувати

Шейко, Е. А., & Сытников, Д. М. (2018). ВНУТРІШНЬОПОПУЛЯЦІЙНА ГЕТЕРОСПЕРМІЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ОРХІДНИХ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 23(2(43), 54–70. https://doi.org/10.18524/2077-1746.2018.2(43).146959

Номер

Розділ

БОТАНІКА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН