АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕЯКИХ ПРИРОДНИХ БІОФЛАВАНОЇДІВ

Автор(и)

  • О. А. Макаренко ДУ «Інститут стоматології АМН України», Україна
  • А. П. Левицький ДУ «Інститут стоматології АМН України», Україна
  • В. I. Литвиненко ДП «Державний науковий центр лікарських засобів і медичної продукції», Україна
  • I. В. Ходаков ДУ «Інститут стоматології АМН України», Україна

Ключові слова:

біофлаваноїди, антиоксидантна активність, моделі in vitro

Анотація

Проведені дослідження антиоксидантної активності біофлаваноїдів, що виділили з рослинної сировини в модельних системах in vitro. Байкалін отримали з коріння шлемника байкальського, софорікозід — з плодів софори японської і флаволігнани — з плодів розторопши плямистої. Встановлена найбільш висока активність байкаліна, що більш ніж в 2 рази перевищує стандарт рутин за цим показником. Антиоксидантні властивості байкаліна виявляються за рахунок високої антирадикальної і хелатуючої, софорікозіда — антисупероксидної і хелатуючої, а флаволігнанів розторопши — антирадикальної дії.

Посилання

  1. Воейков В. Л. Активные формы кислорода — патогены или целители? // Клиническая геронтология. — 2003. — Т.9,№ 3. — С. 27—40.
  2. Сазонтова Т. Г., Архипенко Ю. В. Значение баланса прооксидантов и антиоксидантов — равнозначных участников метаболизма // Патологическая физиология и экспериментальная терапия. — 2007. — № 3. — С. 2—18.
  3. Потапович А. И., Костюк В. А. Сравнительное исследование антиоксидантных свойств и цитопротекторной активности флаваноидов // Биохимия. — 2003. — Т. 68, вып. 5. — С. 632—638.
  4. Middleton Е., Kandaswami С., Theoharides T.The effect of plant flavonoides on ammalian cells: Implications for inflammation, heart disease and cancer // Pharmacological Review. — 2000. — Vol. 52, № 4. — P. 673—701.
  5. Andersen O. M., Markham K. R. Flavonoids: Chemistry, Biochemistry and Application. — CRC Press, 2005. — 1256 p.
  6. Шлемник байкальский. Фитохимия и фармакологические свойства / Е. Д. Гольдберг, А. М. Дыгай, В. И. Литвиненко, Т. П. Попова и др. — Томск: Изд-во Томского унта, 1994. — 223 с.
  7. Фитохимия и фармакологические свойства препаратов шлемника байкальского / В. И. Литвиненко, Т. П. Попова, В. Г. Воловик, Е. Д. Гольдберг и др. — X., 2007. — 763 с.
  8. Саилова Д. Д., Попова Т. П., Литвиненко В. И. Флавоноиды надземной части софоры японской флоры Азербайджана // Фармаком. — 1996. — № 1/2. — С. 36—38.
  9. Сокольская Т.А. Создание лекарственных средств из плодов расторопши пятнистой (получение, стандартизация и контроль качества): Автореф. дис.... д-ра фармац. наук. — М., 2000. — 79 с.
  10. Зубченко Т. //.Розробка і стандартизація виробництва препаратів на основі комплексної переробки розторопші плямистої: Дис.... канд. фармац. наук. — X., 2008. — 157 с.
  11. Горячковский А. М. Определение общей антиоксидантной активности плазмы и эритроцитов. В кн.: Клінічна біохімія в лабораторній діагностиці: Довідковий посібник. — Вид. 3-тє, вип. і доп. — Одеса: Екологія, 2005. — С. 379—380.
  12. Чевари С., Чаба И., Секей И. Роль супероксид дисмутазы в окислительных процессах клетки и метод определения ее активности в биологических материалах // Лаб. дело.— 1985. —№ 11. —С. 678—681.
  13. Антирадикальная и антиокислительная активность некоторых мембранотропных препаратов синтетического и растительного происхождения / Губский Ю. И., Юрженко Н. Н., Шаповал Н. Н. и др. // Укр. биохим. журнал. — 1998. — Т. 70, № 3. — С. 128—134.
  14. NadaroMlu Н, Demir Y., Demir N. Antioxidant and radical scavenging properties of Iris Germanica // Химико-фарм. журнал. — 2007. — Т. 41, № 8. — С. 13—18.
  15. Сернов Л. Н, Гацура В. В. Элементы экспериментальной фармакологии. — М., 2000. —С. 117—119.
  16. Куркин В. А. Расторопша пятнистая — источник лекарственных средств (обзор) // Химико-фарм. журнал. — 2003. — Т. 37, № 4. — С. 27—41

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-09

Як цитувати

Макаренко, О. А. ., Левицький, А. П. ., Литвиненко В. I. ., & Ходаков I. В. . (2022). АНТИОКСИДАНТНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЕЯКИХ ПРИРОДНИХ БІОФЛАВАНОЇДІВ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 15(6), 15–21. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/258629

Номер

Розділ

Біохімія