ДИНАМІКА МОНО- ТА ДИСАХАРИДІВ У ПЛОДАХ НЕКТАРИНА У ПРОЦЕСІ ДОСТИГАННЯ

Автор(и)

  • Г. В. Корнільєв Нікітський ботанічний сад — Національний науковий центр, Україна
  • В. М. Єжов Нікітський ботанічний сад — Національний науковий центр, Україна

Ключові слова:

нектарин, плоди, достигання, моносахариди, дисахариди

Анотація

Вивчено динаміку моно- та дисахаридів у процесі достигання плодів 4 сортів нектарина селекції НБС—ННЦ. Для середніх та пізніх сортів наявні 3 стадії достигання, які відрізняються характером накопичення вуглеводів. У досліджуваний
період у плодах цих сортів установлено підвищення частки дисахаридів, а в плодах пізніх сортів, крім того, — вмісту моно- та дисахаридів.

Посилання

  1. Шоферистов Е. П. Происхождение, генофонд и селекционное улучшение нектарина: Автореф. дис.... д-ра биол. наук: 03.00.01; 06.00.05 / Госуд. Никит. ботан. сад. — Ялта, 1995. — 56 с.
  2. Ежов В. Н. Химический состав плодов селекционных и интродуцированных в Крым сортов нектарина и перспектива их переработки / Ежов В. Н., Шоферистов Е. П., Рихтер А. А., Полонская А. К., Курбанов З. Г. // Вісник аграрної науки Південного регіону — Одесса, 2004. — С. 155—163.
  3. Корнильев Г. В. Особенности химического состава плодов нектарина сортов селекции НБС—ННЦ / Корнильев Г. В., Ежов В. Н., Полонская А. К., Рихтер А. А., Шоферистов Е. П. // Бюл. Никит. ботан. сада. — 2006. — Вып. 93. — С. 62—68.
  4. Рихтер А. А. Совершенствование качества плодов южных культур. — Симферополь: Таврия, 2001. — 426 с.
  5. Fishman М. L., LevajB., Gilespie D. Changes in physico-chemical properties of peach fruit pectin during on tree-ripening and storage // J. Amer. Soc. Hort. Sci. — 1993. — V. 118. —N. 3. —P. 343—349.
  6. Masia A. Some biochemical and ultrastructural aspects of peach fruit development / Masia A., Zanchin A., Rascio N., Ramina A. // J. Amer. Soc. Hort. Sci. — 1992. — V. 117. —N. 5. — P. 808—815.
  7. Sandhu S. S., Dhilon B. S. Comparison offruit growth and endogenous metabolites in developing early and late peaches // J. Pes. Punjab Agric. Univ. — 1982. — V. 19. — N.4. — P. 307—319.
  8. Moriguchi T, Sanada T, Yamaki S. Seasonal fructiations ofsome enzymes relating to sucrose and sorbitol metabolism in peach fruit // J. Amer. Soc. Hortic. Sci. — 1978. — V. 103. — N. 6. — P. 716—722.
  9. Кривенцов В. И., Шоферистов Е. П. Биохимическая и помологическая характеристика перспективных сортов нектарина // Бюл. Гос. Никит. ботан. сада. — 1987. — Вып. 62. —С. 108—112.
  10. Рихтер А. А. Биохимические признаки плодов различных сортов нектарина // Прикл. биохим. и микробиол. — 1999. — Т. 35, № 1. — С. 96—99.
  11. Wills R. B. Н., Sericeen F. М., Greenfield Н. Nutrient composition of stone fruit (Prunus spp.) cultivars apricot, cherry, nectarine, peach and plum // J. Sci. Food Agric. — 1983. — V. 34. — № 12. — P. 1383—1389.
  12. Каталог сортов нектарина коллекции Государственного Никитского ботанического сада / Сост. Е. П. Шоферистов, В. П. Орехова, Г. В. Овчаренко. — Ялта, 1988. — 16 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-09

Як цитувати

Корнільєв, Г. В. ., & Єжов, В. М. . (2022). ДИНАМІКА МОНО- ТА ДИСАХАРИДІВ У ПЛОДАХ НЕКТАРИНА У ПРОЦЕСІ ДОСТИГАННЯ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 15(6), 31–35. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/258638

Номер

Розділ

БОТАНІКА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН