ВПЛИВ РІЗНИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ МІДІ ТА АСКОРБАТА НА ПЕРЕБІГ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ

Автор(и)

  • С. А. Щекатоліна Одеська державна академія холоду , Україна
  • М. С. Бичкова Одеська державна академія холоду , Україна
  • С. П. Попович Одеський державний медичний університет , Україна
  • I. Н. Бараненко Одеська державна академія холоду , Україна
  • У. Байзігель Медична клініка університету Эппендорф , Україна
  • А. С. Контуш Медична клініка університету Эппендорф , Україна

Ключові слова:

окислення плазми, іони міді, аскорбат, спектрофотометрія, комп’ютерне моделювання

Анотація

Показані результати експериментальних вимірювань окиснення розведеної 1:150 плазми крові людини in vitro при використанні в якості ініціаторів іонів міді. Вивчено дію різних концентрацій прооксидантів міді та антиоксиданта аскорбата на окиснення плазми. Комп’ютерне моделювання процесу використано для пояснення результатів вимірювань.

Посилання

  1. Chisolm, G.M., and Steinberg, D. The oxidative modification hypothesis of atherogenesis an overview // Free Radical Biology and Medicine. — 2000. — Vol. 28, № 12. — P. 1815-1826.
  2. Meagher, E. A., and Fitzgerald, G.A. Indices of Lipid Peroxidation in vivo: Strengths and Limitations in vivo // Free Radical Biology and Medicine. — 2000. — Vol. 28, №12. — P. 1745-1750.
  3. Saunders, B. Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. — 1980.
  4. Heinecke, J. W. Oxidants and antioxidants in the pathogenesis of atherosclerosis: implications for the oxidized low density lipoprotein hypothesis // Curr. Opin. Lipidol. — 1997. — Vol. 8. — P. 268-274.
  5. Halliwell, B., Gutteridge, J.M. Free Radicals in Biology and Medicine // Clarendon Press, Oxford. — 1997.
  6. Heinecke, J. W. Mass spectrometric quantification of amino acid oxidation products in proteins: insights into pathways that promote LDL oxidation in the human artery wall // The FASEB Journal. — 1999. — Vol. 13. — P. 1113-1120.
  7. Girotti, A. W. Lipid hydroperoxide generation, turnover and effect or action in biological systems // Journal of Lipid Research. — 1998. — Vol. 39. — P. 1529-1540.
  8. Bowry, V., Stocker, R. Tocopherol- mediated peroxidation. The prooxidant effect of vitamin E on the radical- initiated oxidation of human low-density lipoprotein // J. Am. Chem. Soc. — 1998. — Vol. 115. — P. 6029-6044.
  9. Abuja, P. M., Esterbauer, H. Simulation of Lipid Peroxidation in Low-Density Lipoprotein by high copper concentrations: evidence for a nonconstant rate of initiation // Chem. Res. Toxicol. — 1997. — Vol. 10. — P. 644-651.
  10. Spranger, T., Finckh, B., Fingerhut, R., Kohlschutter, A., Beisiegel, U, Kontush,A. How different constituents of human plasma and low density lipoprotein determine plasma oxidizability by copper // Chemistry and Physics of Lipids. — 1998. — Vol. 91. — P. 39-52.
  11. Karten,B., Beisiegel,U., Gercken,G.,Kontush, A. Mechanisms of lipid peroxidation in human blood plasma: akinetic approach // Chemistry and Physics of Lipids. — 1997. — Vol. 88. — P. 83-96.
  12. Kontush, A., and Beisiegel, U. Measurement of Oxidizability of Blood Plasma // Methods in Enzymology. Academic Press. — 1999. — Vol. 299. — P. 35-49.
  13. Kontush, A., Meyer, S., Finckh, B., Kohlschbtter,A., Beisiegel, U. a-Tocopherol as a reductant for Cu (II) in human lipoproteins // The Journal of Biological Chemistry. — 1996. — Vol. 271. — P. 1-7.
  14. Gieseg, S. P., and Esterbauer, H. Low Density lipoprotein is saturable by pro-oxidant copper // FEBS Letters. — 1994. — Vol. 343. — P. 188-194.
  15. Ziouzenkova, O., Gieseg, S. P., Ramos, P., and Esterbauer, H. Factors affecting resistance of low density lipoproteins to oxidation // Lipids. — 1996. — Vol. 3. — P. 71-76.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-21

Як цитувати

Щекатоліна , С. А. ., Бичкова , М. С. ., Попович, С. П. . ., Бараненко I. Н. ., Байзігель , У. ., & Контуш, . А. С. . (2022). ВПЛИВ РІЗНИХ КОНЦЕНТРАЦІЙ МІДІ ТА АСКОРБАТА НА ПЕРЕБІГ ПЕРЕКИСНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 8(6), 18–24. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/260378

Номер

Розділ

Біохімія