ОРГАНО-ТКАНИННИЙ РОЗПОДІЛ АКТИВНОСТІ ГІДРОКСИДНОЇ ПЕПТИДГІДРОЛАЗИ В ОКРЕМИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ НА ПОЧАТКОВИХ СТАДІЯХ РОЗВИТКУ

Автор(и)

  • О. М. Андрієвський Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • В. О. Кучеров Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • В. М. Тоцький Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

пептидгідролаза, сорти пшениці, стадії розвитку

Анотація

Вивчали активність гідроксидної пептидгідролази органів і тканин етіольованих паростків чотирьох озимих сортів м’якої пшениці. Виявлено сортові відмінності в прояві ферментативної активності на ранніх стадіях розвитку. Показано зв’язок активності пептидгідролази зі стійкістю рослин до низьких температур, обговорена можлива роль цього ферменту у формуванні механізмів стійкості рослин до дії екстремальних факторів навколишнього середовища.

Посилання

  1. Левицкий А. П., Безлюдний В. Н. Активность протеолитических ферментов в корнях проростков озимой пшеницы // Науч.-техн. бюл. Всесоюз. селекц.-генет. ин-та. — 1987. — Т. 64, № 2. — С. 39—42.
  2. Вовчук С. В. Регуляторная роль протеолитических ферментов при прорастании зерна злаковых растений // Биологические аспекты изучения и рационального использования животного и растительного мира. Тезисы докладов конференции молодых ученых-биологов. — Рига, 1981. — С. 242—243.
  3. Вовчук С. В., ЛевицкийА. П., Адамовская В. Г. Активность протеолитических ферментов и содержание ингибитора трипсина в зерне пшеницы при их созревании // Науч.-техн. бюл. Всесоюз. селекц.-генет. ин-та. — 1982. — Т. 43, № 1. — С. 39—44.
  4. Левицкий А. П., Вовчук С. В., Пыльнева П. Н., Адамовская В. Г. Роль протеаз и их ингиби торов в накоплении и распаде запасных белков зерна // Производство и использование растительного белка. — Краснодар, 1981. — 360 с.
  5. Адам.овская В. Г., Левицкий А. П., Вовчук С. В. Взаимосвязь между уровнем протеиназ, их ингибиторами и хозяйственно полезными признаками зерна пшеницы // Науч.-техн. бюл. Всесоюз. селекц.-генет. ин-та. — 1980. — Т. 37, № 3. — С. 32—37.
  6. Ильинская Л. И., Васюкова Н. И., Озерецковская О. А. Биохимические аспекты индуцированной устойчивости и восприимчивости растений // Итоги науки и техники. Сер. Защита растений. — М.; ВИНИТИ, 1991. — Вып. 7. — 196 с.
  7. Конарев А. В. Изменчивость ингибиторов трипсиноподобных протеиназ у пшеницы и родственных ей злаков в связи с устойчивостью к зерновым вредителям // Сельскохоз. биология. — 1987. — С. 17—24.
  8. Адамовская В. Г., Клечковская Е.А., Молодченкова О. О., Вовчук С. В. Изменение протеиназно-ингибиторной системы озимой пшеницы под действием салициловой кислоты и Fusarium // Физиология растений. — 2000. — Т. 47, № 2. — С. 210—215.
  9. Левицкий А. П., Безлюдний В. Н., Клечковская Е. А. Активность протеолитических ферментов в листьях озимой мягкой пшеницы при заражении Fusarium graminearum Schwabe // Науч.-техн. бюл. Всесоюз. селекц.-генет. ин-та. — 1989. — Т. 71, № 1. — С. 46—49.
  10. Адамовская В. Г., Вовчук С. В., Молодченкова О. О., ЛевицкийА. П., Бабаянц Л. Т, Гонтаренко О. В. Способ оценки генотипов пшеницы на устойчивость к фузариозу // Бюл. гос. патент. вед-ва. — 1997. — № 1. — С. 1—8. .
  11. Вовчук С. В., Макаренко О.А., ТутоваА. В. Биологическая активность проростков различных сортов пшеницы // Науч.-техн. бюл. селекц.-генет. ин-та. — 1993. — Т. 84, № 2. — С. 46—51.
  12. Каталог нових сортів зернових колосових культур Селекційно-генетичного інституту. Пшениця, ячмінь, тритикале. — Одеса; СГІ, 2000. — 89 с.
  13. Вовчук С. В. Определение активности протеолитических ферментов в зерне злаковых культур // Биохимические методы исследования селекционного материала. — Одесса; ВСГИ. — 1979. — С. 59-67.
  14. Erlanger В. F., Kokowsky N., Cohen W. The preparation and properties of two new chromogenic substrates of trypsin // Arch. Biochem. Biophys. — 1961. — V. 95, № 2. — P. 271-278.
  15. Рокицкий П. Ф. Биологическая статистика. — Минск; Высшая школа, 1964. — 328 с.
  16. Кретович В. Л. Биохимия растений. — М.; Высшая школа, 1980. — 445 с.
  17. Бабенко В. И., Нигрецкая М. Л. О характере изменений белковых фракций у озимой пшеницы при закаливании и промораживании // Науч.-техн. бюл. Всесоюз. селекц.-генет. ин-та. — 1972. — № 19. — С. 23—27.
  18. Бабенко В. И., Махновская М. Л. Повышение морозоустойчивости озимой пшеницы под действием экзогенных аминокислот // Доклады ВАСНИЛ. — 1977. — № 19. — С. 13—14.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-21

Як цитувати

Андрієвський , О. М. ., Кучеров, В. О. . . ., & Тоцький, В. М. . (2022). ОРГАНО-ТКАНИННИЙ РОЗПОДІЛ АКТИВНОСТІ ГІДРОКСИДНОЇ ПЕПТИДГІДРОЛАЗИ В ОКРЕМИХ СОРТІВ ПШЕНИЦІ НА ПОЧАТКОВИХ СТАДІЯХ РОЗВИТКУ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 8(6), 27–35. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/260407

Номер

Розділ

БОТАНІКА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН