БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БАКТЕРІЙ—ДЕСТРУКТОРІВ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН

Автор(и)

  • Л. О. Джуртубаєва Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

псевдомонади, біологічні властивості, деструкція

Анотація

Досліджено біологічні властивості чотирьох штамів бактерій, виділених із стічних вод і віднесених до виду Р. aeruginosa. Найбільш активні штами виявили здатність до деструкції на 96 % детергента „Лотос” в концентрації 300 мг/л. Одержані результати свідчать про перспективність застосування цих бактерій в екологічних технологіях.

Посилання

  1. Ставская С. С. Биологическое разрушение анионных ПАВ. - К.: Наукова думка, 1981. — 112
  2. Удод В. М. , Подорван Н. И., Венгжен Г. С., Гвоздяк П. И. Микроорганизмы-деструкторы ряда неионогенных поверхностно-активных веществ // Микробиология. — 1983. —Т. 52, №3. - С. 370-374.
  3. Ставская С. С. Микробиологическая очистка воды от поверхностно-активных веществ // Микробиологическая очистка воды: Тез. докл. I Всес. конф. (7-10 декабря 1982 г.). — К.: Наукова думка, 1982. - С. 48-50.
  4. Удилова О. Ф., Кривец И. А. Чувствительность Р. аеги^іпова 1С к додецилсульфату натрия при выращивании на средах с различными источниками углерода // Микробиологический журнал. - 1985. - Т. 47, №1. - С. 25-29.
  5. Руководство к практическим занятиям по микробиологии: Практ. пособие / Под ред. Н. С. Егорова. — М.: Изд-во МГУ, 1983. - 215 с.
  6. Егоров Н. С. Основы учения об антибиотиках. — М.: Высшая школа, 1986. - 448 с.
  7. Bergey's Manual of systematic bacteriology / - Baltimore - London: Williams and Wilkins Co., 1984. — 964 р.
  8. Лурье Ю. Ю., РыбниковаА. И. Химический анализ производственных сточных вод. - М.: Химия, 1974. — С. 318—325.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-21

Як цитувати

Джуртубаєва, Л. О. . (2022). БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ БАКТЕРІЙ—ДЕСТРУКТОРІВ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 8(6), 153–157. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/260558

Номер

Розділ

Мікробіологія