СТАН ДЕЯКИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ ОРГАНІЗМУ ЩУРІВ ЗА КУРСОВОГО ПРИЙОМУ СПІРУЛІНИ

Автор(и)

  • Т. В. Гладкій Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • Л. І. Сьомік Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • Т. В. Коломійчук Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

спіруліна, гематологічні показники, всмоктування

Анотація

Вивчено вплив синьо-зеленої водорості Spirulina platensis на стан ряду систем організму щурів, що знаходилися на раціоні, не збалансованому по вмісту вітамінів та амінокислот. Показано, що курсовий прийом (1 міс.) спіруліни призводить до нормалізації гематологічних показників (зростає вміст гемоглобіну, кількість еритроцитів, нормалізується лейкоцитарна формула), а також підвищує інтенсивність процесів всмоктування глюкози та гліцину у тонкій кишці щурів.

Посилання

  1. Switzer L. Spirulina the whole food revolution. — New-Jork: Bantam Books. — 1982. — P.12.
  2. Hendrickson R. Earth food spirulina. How this remarkable blue-green algue can transform your health and our planet. Laguna-Beach. — Ronore Enterprises. — 1989. — 180 p.
  3. Hills C. The secret of spirulina// Medical Discoveries of Japanese Doctors.-New-Jorc. — 1985. — P. 250.
  4. Nayaka N. Cholesterol lowering effect of spirulina // Nutrition Reports. — 1988. — V. 37, N. 6. — P. 1329-1337.
  5. Kato T., Takemodo K. Effects of spirulina on hypercholesterolemia and fatty liver in rats. //Japan Nutritional Foofs Journal. — 1984. — V. 7, N. 37. — P. 323-328.
  6. Stephan R. M., Harris M. R. Advances experimental caries rescach. Washington. Ed by R. F. Sognnaes, 1955. — P. 47-48.
  7. Muting D., Kaiser E. Der quantinativen. Bestimmung. Von (-amino-sticustoff in biologischem Material mittels ninhydrin-Reaсtion. // Hoppe-Seyler's Zeitschrift fiir Physiologische chemic. Berlin. — 1963. — B. 332. H. 1-6. — S. 276-281. .
  8. Манцевичуте-Эрингене Е. В. Упрощенные математико-статистические методы в медицинской исследовательской работе // Патол. физиология и экспериментальная терапия. — 1964. -№4. - С. 71—78.
  9. Западнюк И. П., Западнюк В. И., Захария Е. А., Западнюк Б. В. Лабораторные животные. — К.: Вища школа. — 1983. — 383 с.
  10. Ichnson Р., Shubert Е. Fvailability of iron to rats from spirulina a blue-green alge.-Research Institute of Radiathion Medicine, Minsk, Belarus. 6 Int l Congress of Applied Algology. — Czech Repablic, Belarus. — 1995. — P. 224.
  11. Лук’янова О. М. Особливості перебігу, діагностики та лікування найбільш поширених захворювань у дітей, що постраждали в наслідок аварії на ЧАЕС // Лікування та діагностика. — 1996. — № 2. — С. 6—12.
  12. Берестов В. А. Спирулина — наше здоровье и долголетие. — Николаев: МККФ "Спирулина", 2002. — 48 с.
  13. Купраш Л. П., Чекман И. С., Горчакова Н.А. Спирулина и здоровье. — Николаев: МПКФ "Спирулина”, 2000. — 76 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-21

Як цитувати

Гладкій, Т. В. . . ., Сьомік, Л. І. . . . . ., & Коломійчук, Т. В. . (2022). СТАН ДЕЯКИХ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СИСТЕМ ОРГАНІЗМУ ЩУРІВ ЗА КУРСОВОГО ПРИЙОМУ СПІРУЛІНИ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 8(6), 199–204. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/260723

Номер

Розділ

ФІЗІОЛОГІЯ ЛЮДИНИ ТА ТВАРИН