СТІЙКІСТЬ МОРСЬКИХ ГЕТЕРОТРОФНИХ БАКТЕРІЙ ДО ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ЗА УМОВ ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ

Автор(и)

  • В. О. Іваниця Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • А. Є. Бухтіяров Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

морські бактерії, збереження, резистентність, іони Hg2 , Pb2, Cd2

Анотація

З’ясовано, що рівень стійкості до Hg2+ і Cd2+ гетеротрофних морських бактерій, ізольованих із вод Одеського прибережжя, суттєво (на 50-92%) зменшується за умов збереження протягом 12 місяців. Рівень стійкості до РЬ2+ впродовж усього терміну дослідження змінився незначно.

Посилання

  1. Іваниця В. О. Стан та мінливість мікробних ценозів морських екосистем: Автореф. дис. д-ра біол. наук. — Одеса, 1995. — 48 с.
  2. Лакин Г. Ф. Биометрия. — М.: Высш. Шк., 1990. — 352 с.
  3. Методы общей бактериологии І Под ред. Ф. Герхардта и др. — Москва: Мир, 1983. — Т. 3. — С. 56.
  4. Тюрин Ю. Н., Макаров А. А. Анализ данных на компьютере. — М.: ИНФРА-М, Финансы и статистика, 1995. — 384 с.
  5. Ivanitsa V. A., Buchtiyarov A. Ye. Resistance level to heavy metals of microbial coenoses of the Black Sea shoreface // Вісник Одеського державного університету. — 1999. — Т.5, вип. 1. — С. 204 — 208.
  6. Gadd, G. M., Griffiths A. J. Microorganisms and heavy metal toxicity // Microbiol. Ecol. — 1978. — V. 4. — P. 303—317.
  7. Osborn A. M., Bruce K. D., Strike P., Ritchie D. A. Distribution, diversity and evolution ofthe bacterial mercury resistance (mer) operon // FEMS Microbiology Reviews. — 1997. — V. 19. — P. 239—262.
  8. Silver S., Phung L. T. Bacterial heavy metal resistance: new surprises // Annu. Rev. Microbiol. —1996. — V. 50. —P. 753-789.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-05

Як цитувати

Іваниця , В. О. . . . ., & Бухтіяров, А. Є. (2022). СТІЙКІСТЬ МОРСЬКИХ ГЕТЕРОТРОФНИХ БАКТЕРІЙ ДО ІОНІВ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ЗА УМОВ ЇХ ЗБЕРЕЖЕННЯ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 6(1), 139–145. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/260977

Номер

Розділ

Мікробіологія