СХОЖІСТЬ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ТА ВМІСТ У НЬОМУ ТЮБАРБГГУРАТ РЕАКТИВНИХ РЕЧОВИН ЗАШТУЧНОГО СТАРІННЯ

Автор(и)

  • О. М. Ружицька Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • Г. А. Швець Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

пшениця, насіння, схожість, штучне старіння, тіобарбітуратреактивні речовини

Анотація

Насіння озимої пшениці (Triticum aestivum L.) піддавали впливу температури 37 °С (штучне старіння) протягом одного року. Після штучного старіння різної тривалості визначали схожість насіння та вміст у ньому, в окремих його органах, продуктів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ), що реагують із 2-тіобарбітуровою кислотою. Показано, що динаміка життєздатності насіння під час його штучного старіння має фазові особливості і супроводжується певними зрушеннями активності процесів ПОЛ.

Посилання

  1. Хайдекер В. Сила семян // Жизнеспособность семян: Пер с англ. — М.: Колос, 1978.— С. 202-243.
  2. Зеленский Г. В. Периодические колебания всхожести, силы роста и активности протеиназ семян сои при различных режимах их длительного хранения // Физиология и биохимия культурных растений. — 1989. — Т. 21, № 5. — С. 469-473.
  3. Угольников О. В., Веселова Т. В., Сафьянникова Т. Ю. Влияние ускоренного старения на дыхание и всхожесть семян ржи // Онтогенез. — 1992. — Т. 23, № 3. — С. 326-329.
  4. Веселова Т. В., Веселовский В. А., Леонова Е. А. Что означает изменение гетерогенности популяции семян при ускоренном старении? // Физиология растений. — 1999. — Т. 46, №3. — С. 477-483.
  5. Барабой В. А. Механизмы стресса и перекисное окисление липидов // Успехи современной биологии. — 1991. — Т. 111, №6. — С. 923-931.
  6. Лукаткин А. С., Шаркаева Э. Ш., Зауралов О. А. Изменения перекисного окисления липидов в листьях теплолюбивых растений при различной длительности холодового стресса // Физиология растений. — 1995. — Т. 42, № 4. — С. 607-611.
  7. Курганова Л. Н., Веселов А. П., Синицына Ю. В., Еликова Е. А. Продукты перекисного окисления липидов как возможные посредники между воздействием повышенной температуры и развитием стресс-реакции у растений // Физиология растений. — 1999. — Т. 46, № 2. — С. 218-222.
  8. Крестінков I. С. Наукове обґрунтування і розробка технологічних прийомів оцінки та поліпшення якостей насіннєвого зерна основних зернових культур: Автореф. дис. д-ра техн. наук: 05.18.03; 16.01.05. — Одеса, 1994. — 32 с.
  9. Khan М. М., Hendry G.A. F., Atherton N. М., Vertucci-Walters С. W. Free radical accumulation and lipid peroxidation in testas of rapidly aged soybean seeds: a light-promoted process // Seed Science Research. — 1996. — V. 6. — P. 101-107.
  10. Владимиров Ю. А., Арчаков А. И. Перекисное окисление липидов в биологических мембранах. — М.: Наука, 1972. — 252 с.
  11. Лакин Г. Ф. Биометрия. — М.: Высш. шк., 1990. — 352 с.
  12. Ружицька О. М. Якість та кількісний вихід проростків пшєниці за штучного старіння насіння // Вісник Одеського державного університету. — 2000. — Т. 5, № 1, вип. Біологія. — С. 69-73.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-08

Як цитувати

Ружицька , О. М. . ., & Швець, Г. А. (2022). СХОЖІСТЬ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ТА ВМІСТ У НЬОМУ ТЮБАРБГГУРАТ РЕАКТИВНИХ РЕЧОВИН ЗАШТУЧНОГО СТАРІННЯ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 7(1), 47–53. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/261260

Номер

Розділ

БОТАНІКА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН