МЕТАБОЛІЗМ ВУГЛЕВОДІВ У ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ПРИ ЙОГО ПРОРОСТАННІ ЗА УМОВ ВОДЯНОГО ДЕФІЦИТУ

Автор(и)

  • О. В. Тихонова Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна
  • О. О. Молодченкова Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук, Україна
  • В. Г. Адамовська Селекційно-генетичний інститут — Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення Української академії аграрних наук, Україна
  • С. А. Петров Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

кукурудза, проростання, амілаза, моносахариди, дисахариди, водяний дефіцит

Анотація

Досліджено зміни амілолітичної активності та вмісту редукуючих цукрів у зерні кукурудзи (Zea mays L.) при проростанні за умов водяного дефіциту (ВД). Показано, що у зерні стійкої лінії зміни активності амілази відбуваються раніше, ніж у чутливої лінії, що пояснюється її пристосувальнозахисними механізмами. Зміни вмісту моно- та дисахаридів у стійкої лінії віддзеркалюють її адаптивні властивості.

Посилання

Бабенко Л. М., Мартин Г. И., Мусатенко Л. И. и др. Структурно-функціональні особливості проростання насіння квасолі // Физиология и биохимия культ. Растений. — 2003.— 53, № 2. — С. 138-143.

Моргун В. В., Григорюк І. П. Наукові напрямки досліджень в галузі фізіології водного режиму та посухостійкості рослин в Україні // Актуальні проблеми фізіології водного режиму та посухостійкості рослин: Зб. наук. пр. — К.: Ін-т фізіології рослин і генетики. — 1997. — С. 12-20.

Тарчевский И. А. Сигнальные системы клеток растений. — М.: Наука. — 2002. — 294 с.

Dunn G. A. Model for Starch Breakdown in Higher Plants // Phytochemistry. — 1974. —V. 13. — P. 1341-1346.

Генетические ресурсы и селекция на устойчивость к болезням и абиотическим факторам среды. Материалы IX конгресса ЕУКАРПИА (Ленинград, 16-20 сентября, 1980г). — Ленинград — 1981. — С. 13.

Мусієнко М. М. Фізіологія рослин: Підручник. — К.: Фітоцентр, 2001. — С. 337-339.

Генкель П. А. О состоянии и направлении работ по физиологии жаро- и засухоустойчивости растений. — В кн.: Проблемы засухоустойчивости растений. — М. — 1978.

Ли М., Ван Г., Лин Ц. Кальций способствует адаптации культивируемых клеток солодки к водному стрессу, индуцированному полиэтленгликолем // Физиология растений. — 2004. — Т. 51, № 4. — С. 575-581.

Handa A. К., Bressan R. A., Handa S. et al. Clonal Variation for Tolerans to Polyethylene Glycol-Induced Water Stress in Cultured Tomato Cells // Plant Physiol. — 1983. — V. 72. — P. 645-653.

Ермаков А И., Арасимович В. В., Ярош Н. П. и др. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А. И. Ермакова. — Л.: Агропромиздат. — 1987. — 430 с., ил. — С. 54-57.

Lowry О. H., Rosenbrough N. I., Fan A. Z., Randol R. J. Protein measurement with the Folin phenol reagent // J. Biol. Chem. — 1951. — V. 193. — P. 265-275.

Калинин Ф. Л., Ястрембович Н. И. Колориметрическое определение моно- и дисахаров, белкового и небелкового азота, фосфора и калия в одной навеске растительного материала. Вопросы обмена веществ сельскохозяйственных растений. — Киев.: Изд-во акад. Наук УССР. — 1953. — С. 105-110.

Рокицкий П. Ф. Биологическая статистика. — Минск: Высш. Школа. — 1967. — 326 с.

Тихонова О. В., Молодченкова О. О., Адамовська В. Г., Петров С. А. Метаболізм вугле водів у тканинах паростків кукурудзи під впливом водяного та теплового стрес-факторів // Вістник ОНУ. — 2005. — 1, № 10. — С. 33-38.

Франко О. Л., Мело Ф. Р. Осмопротекторы: ответ растений на осмотический стресс // Физиология растений. — 2000. — Т. 47, № 1. — С. 152-159.

Buleon A., Colonna Р., Planchot V., Ball S. Starch granules: structure and biosintesis // Int. J. Biol. Macromol. — 1998. — V. 23, № 1. — P. 85-112.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-15

Як цитувати

Тихонова , О. В. ., Молодченкова , О. О. ., Адамовська , В. Г. ., & Петров , С. А. . (2022). МЕТАБОЛІЗМ ВУГЛЕВОДІВ У ЗЕРНІ КУКУРУДЗИ ПРИ ЙОГО ПРОРОСТАННІ ЗА УМОВ ВОДЯНОГО ДЕФІЦИТУ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 10(5), 51–57. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/261737

Номер

Розділ

Біохімія