ВПЛИВ БАКТЕРІЙ РОДУ LACTOBACILLUS НА МІКРОБІОТУ КИШЕЧНИКУ ЩУРІВ

Автор(и)

  • Г. В. Ямборко Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

лактобацили, сухий бактеріальний концентрат, антибіотикотерапія

Анотація

На моделі щурів доведено, що отриманий сухий бактеріальний концентрат Lactobacillus acidophilus OL4 здатний досить швидко корегувати порушення нормобіоти кишечнику, викликані антибіотикотерапією, знижуючи кількісний вміст умовно-патогенних представників кишкової мікробіоти й одночасно збільшуючи чисельність лактобактерій. При цьому не було виявлено несприятливої дії препарату на організм експериментальних тварин. Отримані результати свідчать про можливість застосування сухої концентрованої закваски штаму L. acidophilus OL4 як лікувально-профілактичного засобу для корекції дисбіотичних порушень шлунково-кишкового тракту.

Посилання

  1. Дисбактериозы кишечника, причины возникновения, диагностика, применение бактерийных биологических препаратов. — М.:Высшая школа, 1999. — 44 с.
  2. Новый фармакотерапевтический подход к лечению и профилактике нарушений биоценоза кишечника. Информация фирмы “LEK” // Український медичний часопис. — 1998. — Т. 4, № 2. — С. ЗО — 32.
  3. Влияние комплексного пробиотика споролакта на микробиоценоз кишечника теплокровных / Смирнов В. В., Резник С. Р., Вьюнитская В. А., Сорокулова И. Б., Литвин В. П. // Мікробіол. журн. — 1995. —Т. 57, № 4. — С. 42 — 49.
  4. Федоровская Е. А., Немировская Л. Н Взаимосвязь микробных экосистем и иммунитета человека // Мікробіол. журн. — 1999. — Т. 61, № 5. — С. 85 — 96.
  5. Вплив антибіотичних препаратів та їх комбінацій з пробіотиками на мікрофлору кишечника мишей / Фурзікова Т М., Сорокулова И. Б., Сергійчук М. Г., Січкар С. В., Смірнов В. В. // Мікробіол. журн. — 2ООО. — Т. 62, № 3. — С. 26 — 35.
  6. Хамнаева Н. И., Перетока Е.Г. Разработка бактериального препарата лакто- и бифидобактерий // 2 Всерос. науч.-тех. конф., Углич, 1-4 окт., 1996: Тез.докл., Ч. 2. — Углич, 1996. — С. 66О.
  7. Шабетник Г. Д., Кузьмин В. М. Новое в производстве сухих бакконцентратов и биологически активных добавок // Молочная промышленность. — 1999. — № 8.— С. 27 - 29.
  8. Ямборко Г. В. Розробка технології отримання сухого концентрату молочнокислих бактерій: Автореф.дис. канд. тех. наук: О3.ОО.2О / Міністерство освіти і науки України, Одеська державна академія харчових технологій. — Одеса, 2ОО2. — 17 с.
  9. Aiba Y, Suzuki N., Kabir A. M. et al. Lactic acid mediated suppression of Helicobacter pylori by the oral administration of Lactobacillus salivarius as a probiotic in a gnotobiotic murine model // Am. J. Gastroenterol. - 1998. — V. 93, № 11. — P. 2О97 — 21О1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-07-18

Як цитувати

Ямборко, Г. В. . (2022). ВПЛИВ БАКТЕРІЙ РОДУ LACTOBACILLUS НА МІКРОБІОТУ КИШЕЧНИКУ ЩУРІВ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 8(1), 189–194. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/262662

Номер

Розділ

Мікробіологія