МОРФОФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ у НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ЗА РІЗНИХ УМОВ ЙОГО ЗБЕРІГАННЯ

Автор(и)

  • О. М. Ружицька Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Україна

Ключові слова:

Triticum aestivum L., насіння, зберігання, життєздатність, тіобарбітуратреактивні речовини

Анотація

Досліджено вплив шести різних режимів зберігання на показники життєздатності насіння озимої пшениці (Triticum aestivum L.) різних років урожаю, нерівнозначних за метеорологічними умовами. Отримано дані про вміст продуктів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ), що реагують із 2-тіобарбітуровою кислотою, в насінні різної життєздатності за його зберігання. Показано, що зміни життєздатності насіння під час його зберігання супроводжуються певними зрушеннями активності процесів ПОЛ.

Посилання

Веселовский В. А., Веселова Т. В. Старение семян и кислород // Надеж. и элемент. события процессов старения биол. объектов. — Киев: Наукова думка, 1986. — С. 182-183.

Владимиром Ю. А., Арчаков А. И. Перекисное окисление липидов в биологических мембранах. — М.: Наука, 1972. — 252 с.

Buchanan-Wollaston V. The molecular biology of leaf senescence // J. Exp. Bot. — 1997. — V. 48. — P. 181-199.

Zalewski K. The Metabolism of Aged Seeds / The Formation of polyribosomes in the Embryos of Germinating Rye Grains of Different Viability // Acta Soc. Bot. Pol. — 1985. — V. 54, № 4. — P. 417.

Wilson D. O.,Mcdonald M. B. JR. The lipid peroxidation model of seeds ageing // SEED Sci. and Technol. — 1986. — V. 14, № 2. — P. 269-300.

Thompson J. E., Legge R. L., Barber R. F. The role of free radicals in senescence and wounding // New Phytology. — 1987. — V. 105, № 3. — P. 317-344.

Vertucci C. W. The effects of low water contents on physiological activities of seeds // Physiologia Plantarum. — 1989. — V. 77. — P. 172-176.

Лыфенко С. Ф. Pастительный прибор для определения силы начального роста, всхожести и энергии прорастания семян // Науч. труды Всесоюз. селекц.-генет. ин-та — 1964. — Вып. 6. — С. 226-229.

Лакин Г. Ф. Биометрия. — М.: Высш. шк., 1990. — 352 с.

Робертс Е. Т. Влияние условий хранения семян на их жизнеспособность // Жизнеспособность семян: Пер с англ. — М.: Колос, 1978. — С. 22-62.

Vertucci С. W, Roos Е. Е. Theoretical basis of protocols for sseds storage. II. The influence of temperature on optimal moisture levels // Seed Science Research. — 1993. — V. 3, № 3. — P. 201-213.

Ланкин В. 3., Гуревич С. М, Бурлакова Е. Б. Изучение аскорбатзависимого перекисного окисления липидов тканей при помощи теста с 2-тиобарбитуровой кислотой // Биоантиокислители: Труды МОИП. — М.: Наука, 1975. — 52. — С. 73-78.

Мерзляк М. Н., Погосян С. И., Юферова С. Г., Шевырева В. П. Использование 2-тиобарбитуровой кислоты в исследовании перекисного окисления липидов в тканях растений // Науч. докл. высш. шк., биол. науки. — 1978. — №9. — С. 89-94.

Khan М. М., Hendry G.A. F., Atherton N. М., Vertucci-Walters С. W. Free radical accumulation and lipid peroxidation in testas of rapidly aged soybean seeds: a light-promoted process // Seed Science Research. — 1996. — V. 6. — P. 101-107.

Криштофович Е. Н., Покровская Н. Ф. Изменение белков и липидов при длительном хранении семян пшеницы // Вестник сельскохозяйственной науки. — 1979. — № 12. — С. 56-62.

Аскоченская Н. А., Четвериков А. Г. Изучение концентрации свободных радикалов в покоящихся семенах и ее изменение в процессе гидратации // Физиология и биохимия культурных растений. — 1989. — Т. 21, № 6. — С. 572-576.

Крестінков I. С. Наукове обґрунтування і розробка технологічних прийомів оцінки та поліпшення якостей насіннєвого зерна основних зернових культур: Автореф. дис. д-ра біол. наук: 03.00.12. — Одеса, 1994. — 32 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-08

Як цитувати

Ружицька, О. М. . (2022). МОРФОФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ у НАСІННЯ ПШЕНИЦІ ЗА РІЗНИХ УМОВ ЙОГО ЗБЕРІГАННЯ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 9(5), 67–77. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/262780

Номер

Розділ

БОТАНІКА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН