ВПЛИВ ЕКСТРАКТІВ ЇСТІВНИХ ГРИБІВ НА МІКРООРГАНІЗМИ

Автор(и)

  • О. Л. Рахімова Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • В. М. Тоцький Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • О. В. Бабаянц Селекційно-генетичний інстітут — Національний центр насінництва та сортовивчення УААН, Ukraine
  • В. О. Іваниця Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine

Ключові слова:

антимікробна дія, глива, печериця

Анотація

Досліджували антимікробні властивості екстрактів двох сортів Атол і Отрада Гливи звичайної (Pleurotus ostreatus) і штаму Delta-50 Печериці двуспорої (Agaricus bisporus) по відношенню до штамів Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Arthrobacter citreus та Candida albicans. В хлороформних, спиртових та ацетонових екстрактах досліджуваних грибів виявлена антимікробна дія. Найбільш виражений антимікробний вплив виявлявся проти Staphylococcus aureus. Водні екстракти посилювали ріст бактерій за 24-годинну експозицію. Значна більшість екстрактів практично не впливали на ріст бактерії Р. aeruginosa, дріжджеподібного грибка Candida albicans та актиноміцету Arthrobacter citreus.

Посилання

  1. Chang R. Functional properties of edible mushrooms // Nutr. Rev. — 1996. — 54. — N 11. — P. 91—93.
  2. Bautista Justo M., Alanis Guzman M. G., Gonzalez de Mejia E„ Garcia Diaz C. L. Chemical composition of three Mexican strains of mushrooms (Pleurotus ostratus) // Arch. Latinoam. Nutr. — 1998. — 48. — N4. — P. 359—363.
  3. Opletal L. Phytotherapeutic aspects of diseases of the circulatory system. 2. The oyster mushroom and its potential use // Cesk. Farm. — 1993. — 42. — N 4. — P. 160—166.
  4. Cohen R., Persky L., Hadar Y. Biotechnological applications and potential of wood-degrading mushrooms of the genus Pleurotus // Appl. Microbiol. Biotechnol. — 2002. — 58. — N 5. — P. 582—594.
  5. Будняк О. К., Бабаянц О. В., Кокошкіна О. О., Запорожченко О. В., Петров С. А., Магла М. Г. Вміст деяких біологічно активних сполук в тканинах грибів Pleurotus ostratus // Вісник Одеського національного університету. — Одеса: ОНУ, 2003. — Т. 8, Вип. 2. — С. 7—11.
  6. Tribak М., Ocampo J. А. , Garcia-Romera I. Production of xyloglucanolytic enzymes by Trichoderma viride, Paecilomyces farinosus, Wardomyces inflatus, and Pleurotus ostreatus // Mycologia. — 2002, — V.94. — N 3. — P. 404—410.
  7. Wang H. X., Ng T. B. Isolation of a novel ubiquitin-like protein from Pleurotus ostreatus mushroom with anti-human immunodeficiency virus, translation-inhibitory, and ribonuclease activities // Biochem. Biophys. Res. Commun. — 2000. — V. 276. — N 2. — P. 587—593.
  8. Filipic M.JJmek A.MUnaricA. Screening of Basidiomycetemushroom extracts for antigenotoxic and bio-antimutagenic activity // Pharmazie. — 2002. — V. 57. — N 6. P. 416—420.
  9. Grube B. J., Eng E. T., Kao Y.-C., Kwon A., Chen S. White Button Mushroom Phytochemicals Inhibit Aromatase Activity and Breast Cancer Cell Proliferation // Journal of Nutrition. — 2001. — V. 131. — P. 3288—3293.
  10. Wasser S. Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides // Appl. Microbiol. Biotechnol. — 2002. — V. 60. — N 3. — P. 258—274.
  11. Tam S. C.,Yip K. P.,Fung К. P.,Chang S. T. Hypotensive and renal effects of an extract of the edible mushroom Pleurotus sajor-caju // Life Sci. — 1986. — V. 38. — N 13. — P. 1155— 1161.
  12. Coletto M. A. B. Basidiomycetes in relation to antibiosis. II. Antibiotic activity of mycelia and culture liquids // J. Bacteriol. Virol. Immunol. — 1981. — V. 74. — N 7. — P. 267— 74.
  13. Егоров H. С. Практикум по микробиологии. — 1976. — M.: МГУ. — C. 251—252.
  14. Плохинский H.A. Алгоритмы биометрии. — M.: МГУ, 1980. — 150 с.
  15. Prokaryotes, 2nd edn. Balows A., Truper H.G., Dworkin M., Harder W., Schleiter K.H. (eds). New York: Springer-Verlag, 1992. — 3416 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-08-11

Як цитувати

Рахімова, О. Л. ., Тоцький, В. М. ., Бабаянц, О. В. ., & Іваниця, В. О. . (2022). ВПЛИВ ЕКСТРАКТІВ ЇСТІВНИХ ГРИБІВ НА МІКРООРГАНІЗМИ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 9(1), 221–226. вилучено із http://visbio.onu.edu.ua/article/view/263440

Номер

Розділ

Мікробіологія