ДОСЛІДЖЕННЯ НОВИХ ГЕНЕТИЧНИХ ДЖЕРЕЛ ВИСОКОЇ БІЛКОВОСТІ ЗЕРНА ТА УРОЖАЙНОСТІ ВІД AEGILOPS TAUSCHII ТА TRITICUM DICOCCOIDES
DOI:
https://doi.org/10.18524/2077-1746.2024.2(55).320488Ключові слова:
Triticum aestivum L., врожайність, мікроелементи, біохімічні показники, якість зерна, віддалена гібридизаціяАнотація
Досліджено вплив генів від Aegilops tauschii та Triticum dicoccoides на врожайність, седиментацію та основні біохімічні показники якості зерна пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.). При виконанні досліджень використано 5 ліній з геном Gpc-B1 від T. dicoccoides та 18 ліній з генами високої білковості від Ae. taushii. Як контроль були залучені сорти, які найбільш розповсюджені на півдні України та є стандартами врожайності і адаптивності та сорти ранніх етапів селекції, які є еталоном за показниками якості зерна. За результатами досліджень були встановлені значні позитивні впливи генів від Ae. tauschii та T. dicoccoides на показники якості зерна. Досліджені лінії можна розглядати як джерело господарсько-цінних ознак та залучати їх до селекційних програм для покращення біохімічних показників якості зерна.
Посилання
Balyan, H. S., Gupta, P. K., Kumar, S., Dhariwal, R., Jaiswal, V., Tyagi, S., Agarwal, P., Gahlaut, V., & Kumari, S. (2013). Genetic improvement of grain protein and other health-related constituents of wheat grain. Plant Breeding, 132(5), 446–457. https://doi.org/10.1111/pbr.12047
Žilić, S., Barać, M., Pešić, M., Dodig, D., & Ignjatović-Micić, D. (2011). Characterization of proteins from grain of different bread and durum wheat genotypes. International Journal of Molecular Sciences, 12(9), 5878–5894. https://doi.org/10.3390/ijms12095878
Wenefrida, I., Utomo, H. S., & Linscombe S. D. (2013). Mutational breeding and genetic engineering in the development of high grain protein content. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(48), 11702–11710. https://doi.org/10.1021/jf4016812
Michel, S., Kummer, C., Gallee, M., Hellinger, J., Ametz, C., Akgöl, B., Epure, D., Güngör, H., Löschenberger, F., & Buerstmayr, H. (2018). Improving the baking quality of bread wheat by genomic selection in early generations. Theoretical and Applied Genetics, 131(2), 477–93. https://doi.org/10.1007/s00122-017-2998-x
Laidig, F., Piepho, H.P., Rentel. D., Drobek, T., Meyer, U., & Huesken, A. (2017). Breeding progress, environmental variation and correlation of winter wheat yield and quality traits in German official variety trials and on-farm during 1983–2014. Theoretical and Applied Genetics, 130(1), 223–245. https://doi.org/10.1007/s00122-016-2810-3
Mishchenko, L., Nazarov, T., Dunich, A., Mishchenko, I., Ryshchakova, O., Motsnyi, I., Dashchenko, A., Bezkrovna. L., Fanin, Y., Molodchenkova, O., & Smertenko, A. (2021). Impact of wheat streak mosaic virus on peroxisome proliferation, redox reactions, and resistance responses in wheat. International Journal of Molecular Sciences, 22(19), article 10218. https://doi.org/10.3390/ijms221910218
Моtsnyi, І. I., Моlodchenkova, О. O., Nargan, T. P., Nakonechnyi, M. Yu., Mishchenko, I. A., Lyfenko, S. Ph., Smertenko, A. P., & Mishchenko, L. T. (2022). Impact of alien genes on disease resistance, drought tolerance, and agronomic traits in winter wheat commercial varieties. The Open Agriculture Journal, 16. https://doi.org/10.2174/18743315-v16-e2111260
Padmanaban, S., Zhang, P., Hare, R. A., Sutherland, M. W., & Martin, A. (2017). Pentaploid wheat hybrids: applications, characterisation and challenges. Frontiers in Plant Science, 8. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00358
Tabbita, F., Lewis, S., Vouilloz, J. P., Ortega, M. A., Kade, M., Abbate, P. E., & Barneix, A. J. (2013). Effects of the Gpc-B1 locus on high grain protein content introgressed into Argentinean wheat germplasm. Plant Breeding, 132(1), 48–52. https://doi.org/10.1111/pbr.12011
Mujeeb-Kazi, A., GulKazi, A., Dundas, I., Rasheed, F., Ogbonnaya, F., Kishii, M., Bonnett, D., Wang, R. R.-C., Xu, S., Chen, P., Mahmood, T., Bux, H., & Farrakh, S. (2013). Chapter four-genetic diversity for wheat improvement as a conduit to food security. Advances in Agronomy, 122, 179–257. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417187-9.00004-815
Verma, S. K., Kumar, S. Sheikh I. et al. (2016). Transfer of useful variability of high grain iron and zinc from Aegilops kotschyi into wheat through seed irradiation approach. International Journal of Radiation Biology, 92, 132–139.
Motsnyi, I., Lytvynenko, М., Gоlub, E., Nargan, T., Nakonechnyi, M., Lyfenko, S., Моlodchenkova, О., Fanin, Ya., Mishchenko, I., Smertenko, A., & Mishchenko, L. (2022). Disease resistance and adaptation of winter wheat lines derived from wide hybridisation under arid environments. Zemdirbyste-Agriculture, 109(3), 227–236. https://doi.org/10.13080/z-a.2022.109.029
Jarell, W. M., & Beverly R. B. (1981). The dilution effect in plant nutrition studies. Advances in Agronomy, 34, 197–224.
Derzhspozhyv-standart Ukrainy [State Consumer Standard of Ukraine]. (2010). DSTU 3768-2010. Pshenytsia. Tekhnichni umovy [SSU 3768-2010. Wheat. Technical specifications] (14 p.).
Rybalka, O. I., Chervonis, M. V., Parfentiev, M. G., & Akselrud, D. V. (2006, September 15). Sposib nepriamoi otsinky “syly” boroshna – sedymentatsiia SDS30 [Method of indirect assessment of the flour “force”, in particular SDS30 sedimantation]. (UA 17023 U A01H 1/04). Bulletin, (9). [in Ukrainian].
Dospekhov, B. A. (1985). Metody polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezultatov issledovaniy [Methods of field experience (with the basics of statistical processing of research results] (351 p.). Moscow: Agropromizdat. [in Ukrainian].
Rybalka, O. I., Morgun, V. V., Morgun, B. V., Polishchuk, S. S., Chervonis, M. V., & Sokolov V. M. (2023). Nova henetychna variabelnist dlia polipshennia yakosti pshenytsi (Triticum aestivum L.) [New genetic variation for improving the quality of wheat (Triticum aestivum L.). Citologiâ i Genetika [Cytology and Genetics], 57(1), 3–16. [in Ukrainian].
Rybalka, O. I., Morgun, B. V., & Polishchuk, S. S. (2018). GPC-B1 (NAM-B1) hen yak novyi henetychnyi resurs u selektsii pshenytsi na pidvyshchennia vmistu bilka v zerni ta mikroelementiv [GPC-B1 (NAM-B1) gene as a new genetic resource in wheat breeding for increasing the content of protein in grain and microelements]. Plant Physiology and Genetics, 50(4), 279–298. [in Ukrainian].
Litvinenko, M. A., & Topal., M. M. (2015). Efekty pshenychno-zhytnikh trans-lokatsii 1AL/1RS I 1VL/1RS na yakist zerna u sortiv pshenytsi miakoi ozymoi [Effects of wheat-rye trans-locations 1AL/1RS and 1BL/1RS on grain quality in winter durum wheat varieties]. ScienceRise, (3.1(8)), 82–87.
Zhemela, G. P., & Kuznetsova, O. A. (2012). Vplyv sortovykh vlastyvostei na produktyvnist ta yakist zerna pshenytsi miakoi ozymoi [Influence of varietal properties on productivity and grain quality of soft winter wheat]. Vìsnik Poltavsʹkoï Deržavnoï Agrarnoï Akademìï [News of Poltava State Agrarian Academy], (3), 23–25.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) роботи, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.