ДОСЛІДЖЕННЯ НОВИХ ГЕНЕТИЧНИХ ДЖЕРЕЛ ВИСОКОЇ БІЛКОВОСТІ ЗЕРНА ТА УРОЖАЙНОСТІ ВІД AEGILOPS TAUSCHII ТА TRITICUM DICOCCOIDES

Автор(и)

  • Я. С. Фанін Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна https://orcid.org/0000-0003-3129-7583
  • М. А. Литвиненко Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна https://orcid.org/0000-0002-8605-6587
  • О. О. Молодченкова Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна https://orcid.org/0000-0003-2511-0866
  • І. А. Міщенко Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна https://orcid.org/0000-0002-2919-8546
  • І. І. Моцний Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення, Україна https://orcid.org/0000-0002-1812-9481
  • А. А. Дуніч Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0001-9614-3441
  • Л. Т. Міщенко Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна https://orcid.org/0000-0003-0697-6971

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2024.2(55).320488

Ключові слова:

Triticum aestivum L., врожайність, мікроелементи, біохімічні показники, якість зерна, віддалена гібридизація

Анотація

Досліджено вплив генів від Aegilops tauschii та Triticum dicoccoides на врожайність, седиментацію та основні біохімічні показники якості зерна пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.). При виконанні досліджень використано 5 ліній з геном Gpc-B1 від T. dicoccoides та 18 ліній з генами високої білковості від Ae. taushii. Як контроль були залучені сорти, які найбільш розповсюджені на півдні України та є стандартами врожайності і адаптивності та сорти ранніх етапів селекції, які є еталоном за показниками якості зерна. За результатами досліджень були встановлені значні позитивні впливи генів від Ae. tauschii та T. dicoccoides на показники якості зерна. Досліджені лінії можна розглядати як джерело господарсько-цінних ознак та залучати їх до селекційних програм для покращення біохімічних показників якості зерна.

Посилання

Balyan, H. S., Gupta, P. K., Kumar, S., Dhariwal, R., Jaiswal, V., Tyagi, S., Agarwal, P., Gahlaut, V., & Kumari, S. (2013). Genetic improvement of grain protein and other health-related constituents of wheat grain. Plant Breeding, 132(5), 446–457. https://doi.org/10.1111/pbr.12047

Žilić, S., Barać, M., Pešić, M., Dodig, D., & Ignjatović-Micić, D. (2011). Characterization of proteins from grain of different bread and durum wheat genotypes. International Journal of Molecular Sciences, 12(9), 5878–5894. https://doi.org/10.3390/ijms12095878

Wenefrida, I., Utomo, H. S., & Linscombe S. D. (2013). Mutational breeding and genetic engineering in the development of high grain protein content. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61(48), 11702–11710. https://doi.org/10.1021/jf4016812

Michel, S., Kummer, C., Gallee, M., Hellinger, J., Ametz, C., Akgöl, B., Epure, D., Güngör, H., Löschenberger, F., & Buerstmayr, H. (2018). Improving the baking quality of bread wheat by genomic selection in early generations. Theoretical and Applied Genetics, 131(2), 477–93. https://doi.org/10.1007/s00122-017-2998-x

Laidig, F., Piepho, H.P., Rentel. D., Drobek, T., Meyer, U., & Huesken, A. (2017). Breeding progress, environmental variation and correlation of winter wheat yield and quality traits in German official variety trials and on-farm during 1983–2014. Theoretical and Applied Genetics, 130(1), 223–245. https://doi.org/10.1007/s00122-016-2810-3

Mishchenko, L., Nazarov, T., Dunich, A., Mishchenko, I., Ryshchakova, O., Motsnyi, I., Dashchenko, A., Bezkrovna. L., Fanin, Y., Molodchenkova, O., & Smertenko, A. (2021). Impact of wheat streak mosaic virus on peroxisome proliferation, redox reactions, and resistance responses in wheat. International Journal of Molecular Sciences, 22(19), article 10218. https://doi.org/10.3390/ijms221910218

Моtsnyi, І. I., Моlodchenkova, О. O., Nargan, T. P., Nakonechnyi, M. Yu., Mishchenko, I. A., Lyfenko, S. Ph., Smertenko, A. P., & Mishchenko, L. T. (2022). Impact of alien genes on disease resistance, drought tolerance, and agronomic traits in winter wheat commercial varieties. The Open Agriculture Journal, 16. https://doi.org/10.2174/18743315-v16-e2111260

Padmanaban, S., Zhang, P., Hare, R. A., Sutherland, M. W., & Martin, A. (2017). Pentaploid wheat hybrids: applications, characterisation and challenges. Frontiers in Plant Science, 8. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00358

Tabbita, F., Lewis, S., Vouilloz, J. P., Ortega, M. A., Kade, M., Abbate, P. E., & Barneix, A. J. (2013). Effects of the Gpc-B1 locus on high grain protein content introgressed into Argentinean wheat germplasm. Plant Breeding, 132(1), 48–52. https://doi.org/10.1111/pbr.12011

Mujeeb-Kazi, A., GulKazi, A., Dundas, I., Rasheed, F., Ogbonnaya, F., Kishii, M., Bonnett, D., Wang, R. R.-C., Xu, S., Chen, P., Mahmood, T., Bux, H., & Farrakh, S. (2013). Chapter four-genetic diversity for wheat improvement as a conduit to food security. Advances in Agronomy, 122, 179–257. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417187-9.00004-815

Verma, S. K., Kumar, S. Sheikh I. et al. (2016). Transfer of useful variability of high grain iron and zinc from Aegilops kotschyi into wheat through seed irradiation approach. International Journal of Radiation Biology, 92, 132–139.

Motsnyi, I., Lytvynenko, М., Gоlub, E., Nargan, T., Nakonechnyi, M., Lyfenko, S., Моlodchenkova, О., Fanin, Ya., Mishchenko, I., Smertenko, A., & Mishchenko, L. (2022). Disease resistance and adaptation of winter wheat lines derived from wide hybridisation under arid environments. Zemdirbyste-Agriculture, 109(3), 227–236. https://doi.org/10.13080/z-a.2022.109.029

Jarell, W. M., & Beverly R. B. (1981). The dilution effect in plant nutrition studies. Advances in Agronomy, 34, 197–224.

Derzhspozhyv-standart Ukrainy [State Consumer Standard of Ukraine]. (2010). DSTU 3768-2010. Pshenytsia. Tekhnichni umovy [SSU 3768-2010. Wheat. Technical specifications] (14 p.).

Rybalka, O. I., Chervonis, M. V., Parfentiev, M. G., & Akselrud, D. V. (2006, September 15). Sposib nepriamoi otsinky “syly” boroshna – sedymentatsiia SDS30 [Method of indirect assessment of the flour “force”, in particular SDS30 sedimantation]. (UA 17023 U A01H 1/04). Bulletin, (9). [in Ukrainian].

Dospekhov, B. A. (1985). Metody polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezultatov issledovaniy [Methods of field experience (with the basics of statistical processing of research results] (351 p.). Moscow: Agropromizdat. [in Ukrainian].

Rybalka, O. I., Morgun, V. V., Morgun, B. V., Polishchuk, S. S., Chervonis, M. V., & Sokolov V. M. (2023). Nova henetychna variabelnist dlia polipshennia yakosti pshenytsi (Triticum aestivum L.) [New genetic variation for improving the quality of wheat (Triticum aestivum L.). Citologiâ i Genetika [Cytology and Genetics], 57(1), 3–16. [in Ukrainian].

Rybalka, O. I., Morgun, B. V., & Polishchuk, S. S. (2018). GPC-B1 (NAM-B1) hen yak novyi henetychnyi resurs u selektsii pshenytsi na pidvyshchennia vmistu bilka v zerni ta mikroelementiv [GPC-B1 (NAM-B1) gene as a new genetic resource in wheat breeding for increasing the content of protein in grain and microelements]. Plant Physiology and Genetics, 50(4), 279–298. [in Ukrainian].

Litvinenko, M. A., & Topal., M. M. (2015). Efekty pshenychno-zhytnikh trans-lokatsii 1AL/1RS I 1VL/1RS na yakist zerna u sortiv pshenytsi miakoi ozymoi [Effects of wheat-rye trans-locations 1AL/1RS and 1BL/1RS on grain quality in winter durum wheat varieties]. ScienceRise, (3.1(8)), 82–87.

Zhemela, G. P., & Kuznetsova, O. A. (2012). Vplyv sortovykh vlastyvostei na produktyvnist ta yakist zerna pshenytsi miakoi ozymoi [Influence of varietal properties on productivity and grain quality of soft winter wheat]. Vìsnik Poltavsʹkoï Deržavnoï Agrarnoï Akademìï [News of Poltava State Agrarian Academy], (3), 23–25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-27

Як цитувати

Фанін, Я. С., Литвиненко, М. А., Молодченкова, О. О., Міщенко, І. А., Моцний, І. І., Дуніч, А. А., & Міщенко, Л. Т. (2024). ДОСЛІДЖЕННЯ НОВИХ ГЕНЕТИЧНИХ ДЖЕРЕЛ ВИСОКОЇ БІЛКОВОСТІ ЗЕРНА ТА УРОЖАЙНОСТІ ВІД AEGILOPS TAUSCHII ТА TRITICUM DICOCCOIDES. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 29(2(55), 47–64. https://doi.org/10.18524/2077-1746.2024.2(55).320488

Номер

Розділ

ГЕНЕТИКА І МОЛЕКУЛЯРНА БІОЛОГІЯ