ВПЛИВ СКЛАДУ ЗАХИСНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИТТЄЗДАТНОСТІ ТА БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛІОФІЛІЗОВАНИХ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU315
DOI:
https://doi.org/10.18524/2077-1746.2014.1(34).39796Ключові слова:
Lactobacillus plantarum, захисне середовище, ліофілізація, збереження життєздатності, кислотоутворення, антагоністична активністьАнотація
Вивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної.
Посилання
Белов А. Н. Влияние состава защитных сред при сублимации и хранении концентратов термофильных бактерий / А. Н. Белов, Л. П. Белова, Т. Л . Криворотова, Н. М. Гусева // Молочная промышленность. – 1993. – 32. – № 1. – С. 25–26.
Ганбаров Х. Г. Антибактериальная активность лактобактерий рода Lactobacillus / Х. Г. Ганбаров, М. М. Д жафаров // Материалы Vlll съезда Всероссийского Общества эпидемиологии, микробиологии и паразитологии. – Москва, 2006. – № 8. – С. 56.
Головач Т. М. Лактобацили: заморожування при низьких та ультранизьких температурах / Т. М. Головач, Л. І. Грома. – Методи одержання чистих культур мікроорганізмів та їх довгострокового зберігання в колекціях. – Київ: Тов. «Знання України», 2004. – С. 39–44.
Дімова М. І. Бактеріоциногенні і пробіотичні властивості лактобацил: дис. кандидата біол. наук: 03.00.07 / Дімова Марія Іванівна. – К., 2007. – 136 с.
Донцова Т. А. Антагоністичні властивості бактерій роду Lactobacillus / Т. А. Д онцова, Г. В. Швець, В. О. Іваниця // Вісник Одеського держ. ун-ту. – 2000. – Т. 5. – В. 1. – С. 146–150.
Basyul H. V. Lactic acid producing activity of lactobacilli strains, perspective for mushrooms fermentation / H. V. Basyul, H. B. Paliy // Збірник наукового товариства студентів, аспірантів та молодих вчених. Природничі науки. – Одеса, 2011. – С. 24–26.
Man J. C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J. C. Man, M. Rogosa, M. E. Sharpe // Journal Applied Bacteriology. – 1960. – V. 23. – Р. 130–135. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.1960.tb00188.x
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) роботи, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.