ВПЛИВ СКЛАДУ ЗАХИСНИХ СЕРЕДОВИЩ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИТТЄЗДАТНОСТІ ТА БІОТЕХНОЛОГІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЛІОФІЛІЗОВАНИХ БАКТЕРІЙ LACTOBACILLUS PLANTARUM ONU315

Автор(и)

  • О. В. Басюл Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • Г. В. Ямборко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • В. О. Іваниця Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5325-3800

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2014.1(34).39796

Ключові слова:

Lactobacillus plantarum, захисне середовище, ліофілізація, збереження життєздатності, кислотоутворення, антагоністична активність

Анотація

Вивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної.

Біографії авторів

О. В. Басюл, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

О. V. Basiul

Г. В. Ямборко, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

G. V. Yamborko

В. О. Іваниця, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова

V. О. Ivanytsia

Посилання

Белов А. Н. Влияние состава защитных сред при сублимации и хранении концентратов термофильных бактерий / А. Н. Белов, Л. П. Белова, Т. Л . Криворотова, Н. М. Гусева // Молочная промышленность. – 1993. – 32. – № 1. – С. 25–26.

Ганбаров Х. Г. Антибактериальная активность лактобактерий рода Lactobacillus / Х. Г. Ганбаров, М. М. Д жафаров // Материалы Vlll съезда Всероссийского Общества эпидемиологии, микробиологии и паразитологии. – Москва, 2006. – № 8. – С. 56.

Головач Т. М. Лактобацили: заморожування при низьких та ультранизьких температурах / Т. М. Головач, Л. І. Грома. – Методи одержання чистих культур мікроорганізмів та їх довгострокового зберігання в колекціях. – Київ: Тов. «Знання України», 2004. – С. 39–44.

Дімова М. І. Бактеріоциногенні і пробіотичні властивості лактобацил: дис. кандидата біол. наук: 03.00.07 / Дімова Марія Іванівна. – К., 2007. – 136 с.

Донцова Т. А. Антагоністичні властивості бактерій роду Lactobacillus / Т. А. Д онцова, Г. В. Швець, В. О. Іваниця // Вісник Одеського держ. ун-ту. – 2000. – Т. 5. – В. 1. – С. 146–150.

Basyul H. V. Lactic acid producing activity of lactobacilli strains, perspective for mushrooms fermentation / H. V. Basyul, H. B. Paliy // Збірник наукового товариства студентів, аспірантів та молодих вчених. Природничі науки. – Одеса, 2011. – С. 24–26.

Man J. C. A medium for the cultivation of lactobacilli / J. C. Man, M. Rogosa, M. E. Sharpe // Journal Applied Bacteriology. – 1960. – V. 23. – Р. 130–135. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2672.1960.tb00188.x

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-03-27

Номер

Розділ

БІОТЕХНОЛОГІЯ