ВПЛИВ КОНСОРЦІУМА ШТАМІВ LACTOBACILLUS PLANTARUM НА РОСТОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПАРОСТКІВ САЛАТУ LACTUCA SATIVA L.

Автор(и)

  • В. М. Філімонов студент Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • А. Г. Мерліч аспірант, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Ukraine
  • Н. В. Ліманська ОНУ імені І.І. Мечникова, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2016.1(38).67747

Ключові слова:

схожість, морфометричні показники, молочнокислі бактерії, бактеріальні препарати

Анотація

Вивчено вплив консорціумів штамів L. plantarum на проростання та ростові характеристики салату Lactuca sativa L. в стерильних умовах in vitro та за висіву у ґрунт в умовах теплиці. Стимулююча дія лактобацил краще проявлялася у ґрунті. Усі тестовані консорціуми (L. plantarum ОНУ 12+991; ОНУ 12+991+311; ОНУ12+991+311+313 у концентраціях 2% від добових культур) та штам L. plantarum окремо покращували середню довжину стебел і листків салату, а середня  площа листка і маса рослин збільшувалася за усіх варіантів обробок, крім консорціуму з чотирьох штамів. Найефективнішим виявився консорціум з двох штамів L. plantarum ОНУ 12+991: середня маса рослин з насіння, обробленого сумішшю ОНУ 12+991, збільшилася у 8,6 разів, середня площа листової пластинки - у 3,2 рази, а схожість в умовах ґрунту - на 43,3%.

Посилання

  1. Rokitski P.F. (1973) Biological Statistics [Biologicheskaiia statistika], Minsk: Vesheishaia shkola, 320 p.
  2. de Man J. C., Rogosa M., Sharpe M. E. (1960) " A medium for the cultivation of lactobacilli ", Journal of Applied Bacteriology, No 23, pp 130-135.
  3. Goffin P., de Bunt B., Giovane M., Leveaue J.H.J., Hoppener-Ogawa S., Teusink B., Hugenholtz J. (2010) "Understanding the physiology of Lactobacillus plantarum at zero growth", Molecular Systems Biology, No 6, 431. doi: 10.1038/msb.2010.67.
  4. Hamed H.A., Moustafa Y.A., Abdel-Aziz S.M. (2011) " In vivo efficacy of lactic acid bacteria in biological control against Fusarium oxysporum for protection of tomato plant", Life science J., No 8, pp 462–468.
  5. Higa T., Kinjo S. (1989) "Effect of lactic acid fermentation bacteria on plant growth and soil humus formation", Proceedings of 1th Int. Conf. on Kyusei Nature Farming, Khon Kaen, Thailand. P. 140–147.
  6. Higa T., Wididana G.N. (1989) "Changes in the soil microflora induced by effective microorganisms", Proceedings of 1th Int. Conf. on Kyusei Nature Farming, Khon Kaen, Thailand. P. 153–162.
  7. Panchaban S. (1989) "Effect of EM on growth and yield of corn", Proceedings of 1th Int. Conf. on Kyusei Nature Farming, Khon Kaen, Thailand. P. 132–139.
  8. Primavesi A.M. (1995) "Effect of Lactobacillus inoculants, organic amendments and mineral elements on yield of onion and field bean", Proceedings of 4th Int. Conf. on Kyusei Nature Farming, Paris, France. P. 121 –128.
  9. Sadif D., Kistner T., Grueneberg H., Oschmann C., Ulrichs C. (2005) "Use of Bacillus subtilis and a Lactobacillus strain in the remediation of rail tracks", Gesunde Pflanzen, Vol 57, pp 193–198.
  10. Salerno A., Rivera C.M., Rouphael Y., Colla G., Cardarelli M., Pierandrei F., Rea E., Saccardo F. (2005) "Leaf area estimation of radish from simple linear measurements", Adv. Hort. Sci., No 19, pp 213–215.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-05-03

Як цитувати

Філімонов, В. М., Мерліч, А. Г., & Ліманська, Н. В. (2016). ВПЛИВ КОНСОРЦІУМА ШТАМІВ LACTOBACILLUS PLANTARUM НА РОСТОВІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПАРОСТКІВ САЛАТУ LACTUCA SATIVA L. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 21(1(38), 143–152. https://doi.org/10.18524/2077-1746.2016.1(38).67747

Номер

Розділ

МІКРОБІОЛОГІЯ ТА БІОТЕХНОЛОГІЯ