ВПЛИВ ТРАНСАТЛАНТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ НА КРОСИНГОВЕР У DROSOPHILA MELANOGASTER

Автор(и)

  • Ю. Б. Шепета Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна
  • М. О. Курса Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна
  • І. А. Козерецька Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2011.18(25).181360

Анотація

Процесси адаптації та виживання видів в мінливих умовах оточуючого середовища значно залежать від розмаху їх мінливості. Кросинговер, або гомологічна рекомбінація, один з механізмів формування генетичного різноманіття. З однієї сторони механізми рекомбінації універсальні у твариннних та рослинних організмів, з іншої їх частота значно залежить від коливання факторів оточуючого середовища. Швидка зміна широтних факторів, а також магнітного поля Землі унікальні умови для генетичного експерименту, які формуються в умовах трансатлантичного переходу.
Вивчали залежність частоти рекомбінації від координатних та кліматичних характеристик місцярозташування експедиції. Ідентифікація наслідків таких впливів на механізми мінливості необхідна для розуміння процесів, які мають місце в умовах швидкої зміни факторів оточуючого середовища (кліматичні зміни, екологічні катастрофи, екстремальні умови існування, і т. ін.). Постановка схрещувань проводилася під час трансатлантичного переходу VII Української антарктичної експедиції зимою (Севастополь-Ушуая) та весною (Ушуая Севастополь) 2002 р. Досліджували частоту рекомбінації на ділянці між генами white (w: 1-1.5) та cut (ct: 1-20.0). Одночасно, в якості синхронних, умовно контрольных експериментів, аналогічні схрещування проводилися в Київскому національному університеті імені Тараса Шевченка. Результати експериментів отриманих протягом експедиції та в Києві статистично достовірно не відрізняються, не дивлячись на чутливість частоти рекомбінації до впливу факторів зовнішнього середовища. В той же час, продемонстровано достовірне зниження частоти рекомбінації між генами white та cut в весняний період, як в експедиційних умовах, так і в контролі. Встановлення причин описаних феноменів потребує подальших досліджень.

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-10-22

Як цитувати

Шепета, Ю. Б., Курса, М. О., & Козерецька, І. А. (2011). ВПЛИВ ТРАНСАТЛАНТИЧНОГО ПЕРЕХОДУ НА КРОСИНГОВЕР У DROSOPHILA MELANOGASTER. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 16(18(25), 29–34. https://doi.org/10.18524/2077-1746.2011.18(25).181360

Номер

Розділ

ГЕНЕТИКА І МОЛЕКУЛЯРНА БІОЛОГІЯ