DOI: https://doi.org/10.18524/2077-1746.2011.18(25).181425

ГЕМАТОЛОГІЧНІ ТА БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ ЩУРІВ ЗА УМОВ ХАРЧУВАННЯ ГОЛОЗЕРНИМ ТА ПЛІВЧАСТИМ ЯЧМЕНЕМ

Г. В. Майкова, Л. В. Еберле, Л. І. Сьомік, О. М. Єршова

Анотація


Вивчено вплив голозерного та плівчастого ячменів в харчовому раціоні на деякі гематологічні та біохімічні показники в крові щурів. Встановлено, що в крові тварин спостерігається зниження вмісту глюкози та холестерину, збільшення альбуміну відносно вихідних даних, але ці зміни не виходять за межі фізіологічної норми


Повний текст:

PDF

Пристатейна бібліографія ГОСТ


Бруцкий В. П. Аминокислотный состав зерна ячменя различных форм / В. П. Бруцкий // Известия Академии аграрных наук Республики Беларусь (Животноводство и ветеринарная медицина) –1997. – № 4. – С. 72–73.

Бруцкий В. П. Эффективность использования пеленчатого и голозерного ячменя в рационе растущих свиней / В. П. Бруцкий // Животноводство и ветеринарная медицина. – 1997. – № 3. – С. 55–58.

Горячковский А. М. Клиническая биохимия в лабораторной диагностике: Справочное пособие / А. М. Горячковский. – Одесса: Экология, 2005. – 616 с.

Кочмаровский В. С. Отечественный ячмень – новые сорта способны противостоять стихии и засухам / В. С. Кочмаровский, В. М. Гудзенко, В. П. Кавунец // Зерно (журнал современного агропромышленника). – 2010. – № 2. – С. 56–63.

Лабораторные животные. Разведение, содержание, использование в эксперименте / Н. П. Западнюк, В. И. Западнюк, Е. А. Захария, Б. В. Западнюк. – Киев: Выща школа, 1983. – 383 с.

Лакин Г. Ф. Биометрия / Г. Ф. Лакин. – М.: Высшая школа, 1990. – 312 с.

Руководство по клинической и лабораторной диагностике / Под ред. Базарной М. А. – К.: Вища школа. – 1990. – С. 12–31.

Anderson J. W. Health benefi ts of dietary fi ber / J. W. Anderson, P. Baird, R. H. Davis // Nutr Rev. – 2009. –V. 67. – (4). – P. 188–205.

Barley and wheat foods: infl uence on plasma cholesterol concentration in hypercholesterolemic men / G. Mc-Intosh, J. Whyte, R. McArthur, P. G. Nestel // Am J. Clin. Nutr. – 1991. – V. 53. – P. 1205–1209.

Bedford M. R., Classen H. L. An in vitro assay for prediction of broiler intestinal viscosity and growth when fed rye-based diets in the presence of exogenous enzymes / M. R. Bedford, H. L. Classen // Poultry Sci. – 1993. – V. 72. – P. 137–143.

Behall K. M. Lipids signifi cantly reduced by diets containing barley in moderately hypercholesterolemic men / K. M.Behall, D. J. Sholfi eld, J. Hallfrish // J. Am. Coll. Nutr. – 2004. – V. 23. – P. 55–62.

Higgins J.A. Resistant starch: metabolic eff ects and potential health benefi ts / J. A. Higgins // J AOAC Int. – V. 87 (3). – P. 761–768.

Kahlon T., Woodruff C. In vitro binding of bile acids by rice bran, oat bran, barley and β-glucan enriched barley / T. Kahlon, C. Woodruff // Cereal Chemistry. – 2003. – V. 80. – P. 260–263.

Long term eff ects of high dietary fi ber intake on glucose tolerance and lipid metabolism in GK rats: comparison among barley, rice and cornstarch / J. Li, T. Kaneko, L.-Q. Qin et a // Metabolism. – 2003. – V. 62. – P. 1206–1210.

Marconi E., Graziano M., Cubadda R. Composition and utilization of barley pearling by-product for making functional pastas rich in dietary fi ber and β-glucans / E. Marconi, E. Graziano, R. Cubadda // Cereal Chem. – 2000. – V. 77. – P. 133–139.

Newman R. K. Barley for food and health – science, technology and products / R. K. Newman, C.W. Newman – USA Publ: John Wiley & Sons Inc, 2009 – 245 p.

Rotter B. A., Marquardt R. R., Guenter W. In vitro viscosity measurements of barley extracts as predictors of growth responses in chicks fed barley based diets supplemented with a fungal enzyme preparation / B. A. Rotter, R. R. Marquardt, W. Guenter // Can J. Anim. – 1989. – V. 69. – P. 431–439.

Eff ects of dietary fi ber on carbohydrate metabolism – a study in healthy subjects and diabetic patients / J. Sato, I. Osava, Y. Hattory et al // Nagoya J. Health Physical Fitness Sports. – 1990. – V. 13. – P. 75–78.

Simon O. Non starch polysaccharide (NSP) hydrolysing enzymes as feed additives: mode of action in the gastrointestinal tract / O. Simon // Lohmann Information. – 2000. – № 23. – P. 7–13.

Th e eff ect of dietary non-starch polysaccharides on the intestinal viscosity and on the cecal microfl ora of broiler fed with various protein sources / L. Stef, D. Drinceanu, N. Corcionivoschi et al // Archiva Zootechnica. – 2009. – V. 12 (3). – Р. 22–29.

Tungland B. C. Nondigestible oligo- and polysaccharides (dietary fi ber): their physiology and role in human health and food / B. C. Tungland, D. Meyer // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. – 2002. – V. 1. – P. 73–92.





Creative Commons License
Ця робота ліцензована Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.