РОЗПОДІЛ І МІНЛИВІСТЬ ЧИСЕЛЬНОСТІ ГЕТЕРОТРОФНИХ, КОЛІМОРФНИХ І МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ У ВОДІ І ГІДРОБІОНТАХ ЧОРНОГО МОРЯ
DOI:
https://doi.org/10.18524/2077-1746.2019.2(45).185646Анотація
Вперше показано присутність молочнокислих бактерій у воді Чорного моря і серед асоційованої мікробіоти гідробіонтів. Показано, що максимум чисельності цієї групи у воді Чорного моря (1,5 ± 0,33×104 КУО/мл) реєстрували в липні, а максимум чисельності серед асоційованої мікробіоти (1,66 ± 0,61×104 КУО/мл) реєстрували в жовтні. Розподіл чисельності коліморфніх бактерій і бактерій, що виросли на середовищі вісмут-сульфідні агар при дослідженні морської води був зворотним, а при дослідженні асоційованої мікробіоти збігався. Максимум показника загального мікробного забруднення у воді реєстрували в жовтні (1,1 ± 0,7×106 КУО/мл), а серед асоційованої мікробіоти гідробіонтів в липні. Виявлено кореляційні взаємозв'язки між показником чисельності бактерій, що характеризують загальне мікробне забруднення, коліморфнимі бактеріями і молочнокислими мікроорганізмами. Показані сезонні зміни чисельності досліджених груп мікроорганізмів.
Посилання
Tropivska1G. G., Bogatova1Yu. I., Kurdish I. K. (2014) «Distribution and variability of phosphate-mobilizing bacteria and phosphorous compounds in the Danube coastal waters» [«Raspredeleniye i izmenchivost fosfatmobilizuyushchikh bakteriy i soyedineniy fosfora na vzmorye Dunaya »], Visnyk of ONU. Biology, 19 (2), рр 77-90
Alakomi H. L., Skyttä E., Saarela M., Mattila-Sandholm T., Latva-Kala K., Helander I. M. (2000) «Lactic acid permeabilizes gram-negative bacteria by disrupting the outer membrane», Appl. Environ. Microbiol, 66, рр 2001–2005. doi:10.1128/AEM.66.5.2001-2005.2000
Boon Fei Tan, Charmaine Ng, Jean Pierre Nshimyimana (2015) «Next-generation sequencing (NGS) for assessment of microbial water quality: current progress, challenges, and future opportunities», Frontiers in Microbiology, 6, 102. doi: 10.3389/fmicb.2015.01027
Boualam M., Mathieu L., Fass S., Cavard J., Gatel D. (2002) «Relationships between coliform culturability and organic matter in low nutritive», Water Research, 36, рр 412-420. doi:10.1016/s0043-1354(01)00460-2
Vuyst L. De, Leroy F. (2007) «Bacteriocins from lactic acid bacteria: Production, purification and food applications», J. Mol. Microbiol. Biotechnol, 13, рр 194–199. doi:10.1159/00010475
Dorevitch S., Deflorio-Barker S., Jones R.M., Liu L. (2015) «Water quality as a predictor of gastrointestinal illness following incidental contact water recreation», Water Res, 83, рр 94–103. doi.org/10.1016/j.watres.2015.06.028.
Figueras M. J., Borrego J. J. (2010) «New perspectives in monitoring drinking water microbial quality», Int. J. Environ. Res. Public Health, 7, рр 4179–4202. doi: 10.3390/ijerph7124179
Franzmann P. D., Hopfi P., Wiess N., Tindall B. J. (1991) «Psychrotrophic, lactic acid-producing bacteria from anoxic waters in ace lake, Antarctica; Carnobacterium funditum sp. nov. and Carnobacterium alterfunditum sp. nov.», Arch Microbiol, 156(4), рр 255-262.
Haile R. W., Witte J. S., Gold M., Cressey R., McGee C., Millikan R.С. (1999) «The health effects of swimming in ocean water contaminated by storm drain runoff», Epidemiology, Vol. 10, рр 355–363. doi: 10.1097/00001648-199907000-00004
Karbasdehi V.N., Dobaradaran S., Nabipour I., Ostovar A., Arfaeinia H., Vazirizadeh A., Mirahmadi R., Keshtkar M., Ghasemi F.F., Khalifei F. (2017) «Indicator bacteria community in seawater and coastal sediment: the Persian Gulf as a case», J. Environ. Health Sci. Eng, 15, рр 1–15. https://doi.org/10.1186/s40201-017-0266-2.
Kathiresan K., Thiruneelakandan G.(2008) «Prospects of lactic acid bacteria of marine origin», Indian Journal of Biotechnology, 7, рр 170-177.
Li P., Lewis D. H., Gatlin D. M. (2004) «Dietary oligonucleotides from yeast RNA influence immune responses and resistance of hybrid striped bass (Morone chrysops × Morone saxatilis) to Streptococcus iniae infection», 16, рр 561–569. doi:10.1016/j.fsi.2003.09.005
Morio Ishikawa, Kazuyuki Nakajima, Yuko Itamiya, Sayumi Furukawa, Yasushi, Kazuhide Yamasato (2005) «Halolactibacillus halophilus gen. nov., sp. nov. and Halolactibacillus miurensis sp. nov., halophilic and alkaliphilic marine lactic acid bacteria constituting a phylogenetic lineage in Bacillus rRNA group 1», Int J Syst Evol Microbiol, 55(Pt 6), рр 2427-2439. doi: 10.1099/ijs.0.63713-0.
Napier M. D., Haugland R., Poole Ch., Dufour A.P.(2017) «Exposure to human-associated fecal indicators and self-reported illness among swimmers at recreational beaches: a cohort study», Environmental Health, 16, 103. doi: 10.1186 / s12940-017-0308-3.
Ringo E., Gatesoupe F. J. (1998) «Lactic acid bacteria in fish: a review», Aquaculture, 160, рр 177-203. doi.org/10.1016/S0044-8486(97)00299-8.
Ringo E., Hoseinifar S. H., Ghosh K., Van Doan H. (2018) «Lactic Acid Bacteria in Finfish—An Update», Frontiers in Microbiology, 9, рр Article 1818. doi: 10.3389/fmicb.2018.01818.
Toffin L., Zink K., Kato C., Pignet P., Bidault A., Bienvenu N., Birrien J.L., Prieur D. (2005) «Marinilactibacillus piezotolerans sp.nov., a novel marine lactic acid bacterium isolated from deep sub-seafloor sediment of the Nankai Trough», International Journal Systematic and Evolutionary Microbiology, 55(1), рр 345-351. doi: 10.1099/ijs.0.63236-0
Va´zquez J.A., Cabo M.L., Gonza´lez M.P., Murado M.A. (2003) «Survival of Lactic Acid Bacteria in Seawater: A Factorial Study», Current Microbiology, 47, рр 508–513 doi: 10.1007/s00284-003-4099-0.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2019 Вісник Одеського національного університету. Біологія
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) роботи, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).
Публікація праць в Журналі здійснюється на некомерційній основі. Комісійна плата за оформлення статті не стягується.