ВПЛИВ АРГОНУ НА ДРІЖДЖІ В УМОВАХ КАВІТАЦІЇ

Автор(и)

  • I. З. Koвaль Національний університет "Львівська політехніка", Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2020.2(47).218061

Анотація

Наведено експериментальні дані одночасного впливу аргону, барботованого зі швидкістю 0,2 cм3/c через водне середовище (об’єм 75 см3) та ультразвукової кавітації (частота 22 кГц, потужність 35 Вт) на дріжджі Saccharomyces сerevisiae впродовж двогодинної тривалості процесу. Кількість мікроорганізмів в одиниці об’єму досліджуваної води визначалась загальною чисельністю колоній на поживному середовищі на чашках Петрі. Встановлено активне зменшення чисельності клітин на початку процесу (61,84% після 30 хв) при вихідному мікробіологічному забрудненні води 2,07×104 КУО/см3 з досягненням частки загиблих клітин > 98% після обробки води тривалістю 1 година.

Ключові слова: вода; очищення; дріжджі; аргон; кавітація.

Посилання

Koval І. Z. (2020) «Viability of sporogenic bacteria in an inert gas atmosphere» [«Zhyttyezdatnistʹ sporohennykh bakteriy v atmosferi inertnykh haziv»], Scientific Herald of Chernivtsy University. Biology (Biological Systems), 12(1), pp 8-13.

Koval І. Z. (2020) «Influence of oxygen and carbon dioxide on water purification from bacteria and yeast in cavitation conditions» [«Vplyv kysnyu ta vuhlekysloho hazu na ochyshchennya vody vid bakteriy ta drizhdzhiv v kavitatsiynykh umovakh»], Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University Series «Еcоlogy», 22, рр 75-82.

Koinova, I., Chorna, A.-K. (2019) «Lviv Reservoirs: Current Geo-Ecological Status and Opportunities for its Improvement» [«Vodoymy mista Lʹvova: suchasnyy heoekolohichnyy stan ta mozhlyvosti yoho pokrashchennya»], Man and Environment. Issues of Neoecology, 32, рр 6-15.

Chaudhry F. N., Malik M. F. (2017) «Factors Affecting Water Pollution: A Review», J. Ecosyst. Ecography, 7(1), рр 225-231.

Dai Ch., Xiong F., He R., Zhang W., Ma Н. (2017) «Effects of low-intensity ultrasound on the growth, cell membrane permeability and ethanol tolerance of Saccharomyces cerevisiae», Ultrasonics Sonochem., 36, рр 191-197.

Haseena M., Malik M. F., Javed A. (2017) «Water pollution and human health», Environmental Risk Assessment and Remediation, 1(3), рр 16-19.

Iorio M. C., Bevilacqua A., Corbo M. R. (2019) «A case study on the use of ultrasound for the inhibition of Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes in almond milk», Ultrasonics Sonochem., 52, рр 477-483.

Kong Y., Peng,Y., Zhang Zh. (2019) «Removal of Microcystis aeruginosa by ultrasound: Inactivation mechanism and release of algal organic matter», Ultrasonics Sonochem., 56, рр 447-457.

Li Y., Shi X., Zhang Zh. (2019) «Enhanced coagulation by high-frequency ultrasound in Microcystis aeruginosa - laden water: Strategies and mechanisms», Ultrasonics Sonochem., 55, рр 232-242.

Luhovskyi O. F., Gryshko I. A., Bernyk I. M. (2018) «Enhancing the Efficiency of Ultrasonic Wastewater Disinfection Technology», Journal of Water Chemistry and Technology, 40, рр 95-101.

Naddeo V., Cesaro A., Mantzavinos D. (2014) «Water and wastewater disinfection by ultrasound irradiation - a critical review», Global Nest Journal, 6(3), рр 561-577.

Park, J., Son, Y., Lee W. H. (2019) «Variation of efficiencies and limits of ultrasonication for practical algal bloom control in fields», Ultrasonics Sonochem., 55, рр 8-17.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-06

Номер

Розділ

МІКРОБІОЛОГІЯ ТА БІОТЕХНОЛОГІЯ