ФІЗІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ SCHIZOPHYLLUM COMMUNE ТА TRAMETES VERSICOLOR ПРИ КУЛЬТИВУВАННІ НА СУХАРНІЙ КРИХТІ

Автор(и)

  • Т. С. Іванова Державна установа «Інститут харчової біотехнології та геноміки Національної академії наук України», Ukraine
  • Н. А. Бісько нститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України,, Ukraine
  • Г. П. Мегалінська Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова;, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2015.2(37).55001

Анотація

Досліджена антимікробна, гемаглютинувальна та фітотоксична активність міцелію Schizophyllum commune 1768 і Trametes versicolor 353, отриманого при глибинному культивуванні на сухарній крихті (відході виробництва хліба). Водні екстракти міцелію досліджуваних видів грибів найбільше інгібували ріст Proteus vulgaris. Аглютинування еритроцитів крові людини екстрактами міцелію грибів не відрізнялось від контролю. Встановлена фітотоксична активність водного екстракту міцелію S. commune на моделі проростків огірка при концентраціях вище 35 мг/мл,  екстракту  T. versicolor – від 5 до 45 мг/мл. 

Посилання

  1. Bukhalo A. S., Mitropolskaja N. Ju., Mikhajlova O. B. (2011) Catalogue of culture collection of mushrooms (IBK) [Kataloh kolektsii kultur shapynkovykh hrybiv (IBK)], Kyiv: Alterpress, 100 p.
  2. Chumkhunthod P. (2004) Lectins from tropical mushrooms. A Thesis Submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy in Microbiology, Nakhon Ratchosima, Thailand, 208 p.
  3. Crisan E. V., Sands A. A. (1978) Nutritional value. In: The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms. In editors: Chang S. T., Hayes W. A., New York: Academic Press, pp 137-168.
  4. Ivanov V. B., Bystrova E. I., Dubrovskij I. G. (1986) Cucumber seedlings as test objects for detection of effective cytostatic [Prorostki ohurtsa kak test-obekt dlia obnaruzhenija effektivnykh tsytostatikov], Plant Physiology, № 1, 33, pp 195-199.
  5. Ivanov V. B. (2011) “Employment of roots as test objects for evaluation of chemical substances biological activity” [“Ispolzovanie kornei kak test-obektov dlia otsenki biolohicheskoho deistvija khimicheskikh soedynenii”], Plant Physiology, № 6, 58, pp 944-952.
  6. Ivanova T., Megalinska G., Krupodorova T. (2011) “Gemagglutinating and antibacterial activity of lectin-containing extract of Ganoderma lucidum” [“Hemahliutynuiucha i antybakterialna aktyvnist lektynovmisnoi vytiazhky Ganoderma lucidum”], Abstracts of the VII International Scientific Conference for Students and PhD Students “Youth and Progress of Biology, 5 - 8 April 2011, Lviv, pp 50-51.
  7. Ivanova T. S., Bisko N. A., Krupodorova T. A., Barshteyn V. Yu. (2014) “Breadcrumb as a new substrate for Trametes versicolor and Schizophyllum commune submerged cultivation”, Korean J Microbiol Biotechnol, Vol. 42, 1, pp 67-72.
  8. Lutsik A. D., Panasiuk E. N., Lutsik M. D. (1981) Lectins [Lektiny], Lvov: Higher School Publishing House, 156 p.
  9. Medicinal plants: encyclopedic reference book [Likarski roslyny: entsyklopedychnyi dovidnyk]. In editor: Grodzinskij A. M. (1992) Kyiv: Ukrainian Encyclopedia, 544 p.
  10. Megalinska G. P., Iljenko K. P., Zheltovska N. U. (2004) “Lytic, antibacterial and cytostatic activity of lectins from some medicinal plants” [“Litychna, antybakterialna ta tsytostatychna aktyvnist lektyniv deiakykh likarskykh roslyn”] Proceedings of the scientific-practical conference “Natural sciences at the border of centuries”, 23-25 March 2004, Nizhun, P. 64-65.
  11. Mirfat A. H. S., Noorlidah A., Vikineswary S. (2014) “Antimicrobial activities of split gill mushroom Schizophyllum commune Fr.”, American Journal of Research Communication, Vol. 2, 7, pp 113-124.
  12. Mushrooms as Functional Foods (2008). In editor: Cheung P. C. K. – New York: Wiley, 259 p.
  13. Pemberton R. T. (1994) “Agglutinins (lectins) from some British higher fungi” Mycol Res, Vol. 98, 3, pp 277-290.
  14. Rapoport E. M., Zhygis L. S., Korchagina E. Ju., Ovchinnikova T. V., Zubov V. P., Bovin N. V. (1996) “Isolation and characterization of galactose-binding lectins from human blood serum” [“Vydelenie i kharakteristika halaktozosviazyvajushchikh lektinov iz syvorotki krovi cheloveka”], Russian Journal of Bioorganic Chemistry, № 5, 22, pp 353-357.
  15. Ukrainian collection of microorganisms. Catalogue of cultures [Ukraynskaja kollektsyja mikroorhanizmov. Kataloh kultur] In editor: Podgorskij V. S., Kotsofliak O. I., Kiprianovaja E. A., Gvozdiak O. R. (2007) Kyiv: Naukova Dumka, 270 p.
  16. Valgas C., de Souza S. M., Smania E. F. A., Smania A. (2007) “Screening methods to determine antibacterial activity of natural products” Braz J Microbiol, Vol. 38, pp 369-380.
  17. Vetchinkina E. P., Nikitina V. E. (2008) “Activity of the Lentinus edodes intracellular lectins at different stages in fungal development during submerged and solid-phase cultivation” [“Aktivnost vnutrikletochnykh lektinov Lentinus edodes na raznykh stadijakh razvitija hriba pri hlubinnom i tverdofaznom kultivirovanii”], Izvestiya of Samara scientific centre of the Russian Academy of Sciences, № 2, 10 pp 629-635.
  18. Xu X., Yan H., Chen J., Zhang X. (2011) “Bioactive proteins form mushrooms” Biotech Adv, Vol. 29, pp 667-674.
  19. Yamac M., Bilgili F. (2006) “Antimicrobial activities of fruit bodies and/or mycelial cultures of some mushroom isolates”, Pharm Biol, Vol. 44, 9, pp 660-667.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-11-29

Як цитувати

Іванова, Т. С., Бісько, Н. А., & Мегалінська, Г. П. (2015). ФІЗІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ SCHIZOPHYLLUM COMMUNE ТА TRAMETES VERSICOLOR ПРИ КУЛЬТИВУВАННІ НА СУХАРНІЙ КРИХТІ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 20(2(37), 83–90. https://doi.org/10.18524/2077-1746.2015.2(37).55001

Номер

Розділ

МІКРОБІОЛОГІЯ ТА БІОТЕХНОЛОГІЯ