ФІЗІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ SCHIZOPHYLLUM COMMUNE ТА TRAMETES VERSICOLOR ПРИ КУЛЬТИВУВАННІ НА СУХАРНІЙ КРИХТІ

Т. С. Іванова, Н. А. Бісько, Г. П. Мегалінська

Анотація


Досліджена антимікробна, гемаглютинувальна та фітотоксична активність міцелію Schizophyllum commune 1768 і Trametes versicolor 353, отриманого при глибинному культивуванні на сухарній крихті (відході виробництва хліба). Водні екстракти міцелію досліджуваних видів грибів найбільше інгібували ріст Proteus vulgaris. Аглютинування еритроцитів крові людини екстрактами міцелію грибів не відрізнялось від контролю. Встановлена фітотоксична активність водного екстракту міцелію S. commune на моделі проростків огірка при концентраціях вище 35 мг/мл,  екстракту  T. versicolor – від 5 до 45 мг/мл. 


Повний текст:

PDF

Посилання


Bukhalo A. S., Mitropolskaja N. Ju., Mikhajlova O. B. (2011) Catalogue of culture collection of mushrooms (IBK) [Kataloh kolektsii kultur shapynkovykh hrybiv (IBK)], Kyiv: Alterpress, 100 p.

Chumkhunthod P. (2004) Lectins from tropical mushrooms. A Thesis Submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy in Microbiology, Nakhon Ratchosima, Thailand, 208 p.

Crisan E. V., Sands A. A. (1978) Nutritional value. In: The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms. In editors: Chang S. T., Hayes W. A., New York: Academic Press, pp 137-168.

Ivanov V. B., Bystrova E. I., Dubrovskij I. G. (1986) Cucumber seedlings as test objects for detection of effective cytostatic [Prorostki ohurtsa kak test-obekt dlia obnaruzhenija effektivnykh tsytostatikov], Plant Physiology, № 1, 33, pp 195-199.

Ivanov V. B. (2011) “Employment of roots as test objects for evaluation of chemical substances biological activity” [“Ispolzovanie kornei kak test-obektov dlia otsenki biolohicheskoho deistvija khimicheskikh soedynenii”], Plant Physiology, № 6, 58, pp 944-952.

Ivanova T., Megalinska G., Krupodorova T. (2011) “Gemagglutinating and antibacterial activity of lectin-containing extract of Ganoderma lucidum” [“Hemahliutynuiucha i antybakterialna aktyvnist lektynovmisnoi vytiazhky Ganoderma lucidum”], Abstracts of the VII International Scientific Conference for Students and PhD Students “Youth and Progress of Biology, 5 - 8 April 2011, Lviv, pp 50-51.

Ivanova T. S., Bisko N. A., Krupodorova T. A., Barshteyn V. Yu. (2014) “Breadcrumb as a new substrate for Trametes versicolor and Schizophyllum commune submerged cultivation”, Korean J Microbiol Biotechnol, Vol. 42, 1, pp 67-72.

Lutsik A. D., Panasiuk E. N., Lutsik M. D. (1981) Lectins [Lektiny], Lvov: Higher School Publishing House, 156 p.

Medicinal plants: encyclopedic reference book [Likarski roslyny: entsyklopedychnyi dovidnyk]. In editor: Grodzinskij A. M. (1992) Kyiv: Ukrainian Encyclopedia, 544 p.

Megalinska G. P., Iljenko K. P., Zheltovska N. U. (2004) “Lytic, antibacterial and cytostatic activity of lectins from some medicinal plants” [“Litychna, antybakterialna ta tsytostatychna aktyvnist lektyniv deiakykh likarskykh roslyn”] Proceedings of the scientific-practical conference “Natural sciences at the border of centuries”, 23-25 March 2004, Nizhun, P. 64-65.

Mirfat A. H. S., Noorlidah A., Vikineswary S. (2014) “Antimicrobial activities of split gill mushroom Schizophyllum commune Fr.”, American Journal of Research Communication, Vol. 2, 7, pp 113-124.

Mushrooms as Functional Foods (2008). In editor: Cheung P. C. K. – New York: Wiley, 259 p.

Pemberton R. T. (1994) “Agglutinins (lectins) from some British higher fungi” Mycol Res, Vol. 98, 3, pp 277-290.

Rapoport E. M., Zhygis L. S., Korchagina E. Ju., Ovchinnikova T. V., Zubov V. P., Bovin N. V. (1996) “Isolation and characterization of galactose-binding lectins from human blood serum” [“Vydelenie i kharakteristika halaktozosviazyvajushchikh lektinov iz syvorotki krovi cheloveka”], Russian Journal of Bioorganic Chemistry, № 5, 22, pp 353-357.

Ukrainian collection of microorganisms. Catalogue of cultures [Ukraynskaja kollektsyja mikroorhanizmov. Kataloh kultur] In editor: Podgorskij V. S., Kotsofliak O. I., Kiprianovaja E. A., Gvozdiak O. R. (2007) Kyiv: Naukova Dumka, 270 p.

Valgas C., de Souza S. M., Smania E. F. A., Smania A. (2007) “Screening methods to determine antibacterial activity of natural products” Braz J Microbiol, Vol. 38, pp 369-380.

Vetchinkina E. P., Nikitina V. E. (2008) “Activity of the Lentinus edodes intracellular lectins at different stages in fungal development during submerged and solid-phase cultivation” [“Aktivnost vnutrikletochnykh lektinov Lentinus edodes na raznykh stadijakh razvitija hriba pri hlubinnom i tverdofaznom kultivirovanii”], Izvestiya of Samara scientific centre of the Russian Academy of Sciences, № 2, 10 pp 629-635.

Xu X., Yan H., Chen J., Zhang X. (2011) “Bioactive proteins form mushrooms” Biotech Adv, Vol. 29, pp 667-674.

Yamac M., Bilgili F. (2006) “Antimicrobial activities of fruit bodies and/or mycelial cultures of some mushroom isolates”, Pharm Biol, Vol. 44, 9, pp 660-667.


Пристатейна бібліографія ГОСТ


1. Бухало А. С. Каталог колекції культур шапинкових грибів (IBK) / А. С. Бухало, Н. Ю. Митропольская, О. Б. Михайлова. – К.: Альтерпрес, 2011. – 100 с.

2. Ветчинкина Е. П. Активность внутриклеточных лектинов Lentinus edodes на разных стадиях развития гриба при глубинном и твердофазном культивировании / Е. П. Ветчинкина, В. Е. Никитина // Известия Самарского научного центра РАН. – 2008. – Т. 10. – № 2. – С. 629–635.

3. Іванова Т. Гемаглютинуюча й антибактеріальна активність лектиновмісної витяжки Ganoderma lucidum / Т. Іванова, Г. Мегалінська, Т. Круподьорова // Молодь і поступ біології: VII Міжнар. наук. конф. студентів і аспірантів, 5-8 квітня 2011 р. – Львів, 2011. – С. 50–51.

4. Иванов В. Б. Использование корней как тест-объектов для оценки биологического действия химических соединений / В. Б. Иванов // Физиология растений. – 2011. – Т. 58, № 6. – С. 944–952.

5. Иванов В. Б. Проростки огурца как тест-объект для обнаружения эффективных цитостатиков / В. Б. Иванов, Е. И. Быстрова, И. Г. Дубровский // Физиология растений. – 1986. – Т. 33, № 1. – С. 195–199.

6. Лікарські рослини: [енциклопедичний довідник] / під ред. А. М. Гродзінського. – К.: Українська Енциклопедія, 1992. – 544 с.

7. Луцик А. Д. Лектины / А. Д. Луцик, Е. Н. Панасюк, М. Д. Луцик. – Львов: Высшая школа, 1981. – 156 с.

8. Мегалінська Г. П. Літична, антибактеріальна та цитостатична активність лектинів деяких лікарських рослин / Г. П. Мегалінська, К. П. Ільєнко, Н. У. Желтовська // Природничі науки на межі століть: матеріали наук.-практ. конф., 23-25 бер. 2004. – Ніжин, 2004. – С. 64–65.

9. Рапопорт Е. М. Выделение и характеристика галактозосвязывающих лектинов из сыворотки крови человека / Е. М. Рапопорт, Л. С. Жигис, Е. Ю. Корчагина, Т. В. Овчинникова, В. П. Зубов, Н. В. Бовин // Биоорганическая химия. – 1996. – Т. 22, № 5. – С. 353–357.

10. Украинская коллекция микроорганизмов. Каталог культур / Под ред. В. С. Подгорского, О. И. Коцофляк, Е. А. Киприановой, О. Р. Гвоздяк. – К.: Наукова думка, 2007. – 270 с.

11. Chumkhunthod P. Lectins from Tropical Mushrooms: A Thesis Submitted in Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Doctor of Philosophy in Microbiology / Podjana Chumkhunthod. – Nakhon Ratchosima, Thailand, 2004. – 208 p.

12. Ivanova T. S. Breadcrumb as a New Substrate for Trametes versicolor and Schizophyllum commune Submerged Cultivation / T. S. Ivanova, N. A. Bisko, T. A. Krupodorova, V. Yu. Barshteyn // Korean J Microbiol Biotechnol. – 2014. – Vol. 42 (1). – P. 67–72.  http://dx.doi.org/10.4014/kjmb.1309.09004 

13. Mirfat A. H. S. Antimicrobial activities of split gill mushroom Schizophyllum commune Fr. / A. H. S. Mirfat, A. Noorlidah, S. Vikineswary // American Journal of Research Communication. – 2014. – Vol. 2 (7). – P. 113–124.

14. Mushrooms as Functional Foods / ed. by P. C. K. Cheung. – New York: Wiley, 2008. – 259 p. http://dx.doi.org/10.1002/9780470367285 

15. Pemberton R. T. Agglutinins (lectins) from some British higher fungi / R. T. Pemberton // Mycol Res. – 1994. – Vol. 98 (3). – P. 277–290.

16. The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms / ed. by S. T. Chang, W. A. Hayes. – New York: Academic Press. – 1978. – P. 137–168.

17. Valgas C. Screening methods to determine antibacterial activity of natural products / C. Valgas, S. M. de Souza, E. F. A. Smania, A. Smania // Brazilian Journal of Microbiology. – 2007. – Vol. 38. – P. 369–380. http://dx.doi.org/10.1590/s1517-83822007000200034 

18. Xu X. Bioactive proteins form mushrooms / X. Xu, H. Yan, J. Chen, X. Zhang // Biotechnology Advances. – 2011. – Vol. 29. – P. 667–674. http://dx.doi.org/10.1016/j.biotechadv.2011.05.003 

19. Yamac M. Antimicrobial Activities of Fruit Bodies and/or Mycelial Cultures of Some Mushroom Isolates / M. Yamac, F. Bilgili // Pharm Biol. – 2006. – Vol. 44 (9). – P. 660–667.  http://dx.doi.org/10.1080/13880200601006897 





DOI: https://doi.org/10.18524/2077-1746.2015.2(37).55001

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.