РІСТ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ЗЕРНА ОЗИМОЇ СПЕЛЬТИ ЗА УМОВ ПІВДНЯ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О. М. Ружицька Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, кафедра ботаніки, Україна
  • О. В. Борисова Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, кафедра ботаніки, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/2077-1746.2015.1(36).56664

Анотація

Рослини озимої плівчастої пшениці спельти (Triticum spelta L.) вирощували в польовому досліді за грунтово-кліматичних умов півдня степової зони. Досліджували особливості росту, формування листової поверхні, насіннєвої продуктивності та якості зерна. Проведена порівняльна характеристика визначених показників із аналогічними показниками сортів озимої м’якої пшениці (T. аestivum L.) степової зони України. Виявлено, що за умов агротехніки, традиційної для озимої пшениці в даному регіоні та кліматичних умов 2011–2012 років, дослідні зразки спельти пройшли всі фенологічні фази розвитку та мали насіннєву продуктивність колосу та рослини на 31–57 % менше, ніж у сортів м’якої пшениці. Рослини спельти характеризувались більшими довжиною та масою вегетативної частини, площею та масою сирої речовини листя з однієї рослини, вмістом хлорофілу в листках. Зерно спельти відрізнялось, у порівнянні із м’якою пшеницею, більшим вмістом білка та іншим його біохімічним складом.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-12-21

Як цитувати

Ружицька, О. М., & Борисова, О. В. (2015). РІСТ, ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЯКІСТЬ ЗЕРНА ОЗИМОЇ СПЕЛЬТИ ЗА УМОВ ПІВДНЯ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ. Вісник Одеського національного університету. Біологія, 20(1(36), 47–58. https://doi.org/10.18524/2077-1746.2015.1(36).56664

Номер

Розділ

БОТАНІКА ТА ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН